ŠOK
ISTRAŽIVANJE OTKRIVA ISTINU O HRANI IZ ZAMRZIVAČA: Evo da li smete da je JEDETE ako je prekrivena KRISTALIMA LEDA
Saveti za ispravno skladištenje namirnica u zamrzivaču
Zamislite ovo: otvarate vrata zamrzivača u potrazi za savršenim dodatkom za svoju plazma-mak tortu s malinama, ali umesto sjajnih smrznutih bobica, dočekaju vas neprivlačni kristali leda kojima je vaše smrznuto voće prekriveno. Ovo je situacija sa kojom se mnogi suočavaju, ali da li je takva hrana još uvek jestiva? Da bismo rešili ovu dilemu, istražili smo sve što treba da znate o ledenim kristalima u zamrzivaču i kako da ih izbegnete.
Ledeni kristali: Kako nastaju i da li su bezbedni
Zamrzivač je jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji. Skladištimo gotova jela, sladolede, voće i ostatke hrane za kasnije korišćenje. Međutim, sloj kristala leda koji se često pojavljuje može pokvariti uživanje u ovim namirnicama.
Ledeni kristali se formiraju zbog procesa sublimacije – kada vlaga iz hrane isparava i ponovo se zamrzava na površini, stvarajući kristale leda. Iako ovakva hrana može delovati neprivlačno, ona je generalno bezbedna za konzumaciju. Ledeni kristali sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni rizik, ali mogu uticati na ukus i teksturu hrane.
Kako da sprečite formiranje lednih kristala
Određene namirnice, posebno one bogate vlagom poput voća, supa, sosova i mesa, podložnije su formiranju kristala leda. Ključ za sprečavanje ove pojave je pravilno skladištenje hrane. Evo nekoliko saveta kako to postići:
Uklonite što više vazduha: Kiseonik izaziva oksidativne reakcije koje narušavaju kvalitet hrane. Koristite kese za zamrzavanje sa zatvaračem i istisnite sav vazduh pre nego što ih zatvorite.
Koristite plastičnu foliju: Kod čvrstih kontejnera, kao što su kutije za sladoled, pokrijte površinu hrane plastičnom folijom pre zatvaranja kako biste smanjili kontakt s vazduhom.
Izbegavajte otvaranje zamrzivača: Svaki put kada otvorite zamrzivač, povećavate mogućnost ulaska toplog vazduha, što može dovesti do formiranja kristala leda.
Koliko dugo čuvati hranu u zamrzivaču
Čuvanje hrane na temperaturama ispod nule produžava njen rok trajanja, ali ona ne može ostati sveža zauvek. Prema preporukama Američke agencije za hranu i lekove (FDA), većina sirovih i kuvanih namirnica može se bezbedno čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci. Evo nekoliko primera:
Meso i riba: 2-6 meseci
Voće i povrće: 8-12 meseci
Kuvana jela i ostaci: 2-3 meseca
Imajte na umu da iako hrana može biti bezbedna za konzumaciju nakon ovih perioda, njen ukus i tekstura mogu se značajno pogoršati.
Bonus video:
(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!