ISTRAŽIVANJE OTKRIVA ISTINU O HRANI IZ ZAMRZIVAČA: Evo da li smete da je JEDETE ako je prekrivena KRISTALIMA LEDA
Hrana iz zamrzivača, Foto: Profimedia

ŠOK

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA ISTINU O HRANI IZ ZAMRZIVAČA: Evo da li smete da je JEDETE ako je prekrivena KRISTALIMA LEDA

Saveti za ispravno skladištenje namirnica u zamrzivaču

Objavljeno:

Zamislite ovo: otvarate vrata zamrzivača u potrazi za savršenim dodatkom za svoju plazma-mak tortu s malinama, ali umesto sjajnih smrznutih bobica, dočekaju vas neprivlačni kristali leda kojima je vaše smrznuto voće prekriveno. Ovo je situacija sa kojom se mnogi suočavaju, ali da li je takva hrana još uvek jestiva? Da bismo rešili ovu dilemu, istražili smo sve što treba da znate o ledenim kristalima u zamrzivaču i kako da ih izbegnete.

Ledeni kristali: Kako nastaju i da li su bezbedni

Zamrzivač je jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji. Skladištimo gotova jela, sladolede, voće i ostatke hrane za kasnije korišćenje. Međutim, sloj kristala leda koji se često pojavljuje može pokvariti uživanje u ovim namirnicama.

Ledeni kristali: Kako nastaju i da li su bezbedni
Ledeni kristali: Kako nastaju i da li su bezbednifoto: Profimedia

Ledeni kristali se formiraju zbog procesa sublimacije – kada vlaga iz hrane isparava i ponovo se zamrzava na površini, stvarajući kristale leda. Iako ovakva hrana može delovati neprivlačno, ona je generalno bezbedna za konzumaciju. Ledeni kristali sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni rizik, ali mogu uticati na ukus i teksturu hrane.

Kako da sprečite formiranje lednih kristala

Određene namirnice, posebno one bogate vlagom poput voća, supa, sosova i mesa, podložnije su formiranju kristala leda. Ključ za sprečavanje ove pojave je pravilno skladištenje hrane. Evo nekoliko saveta kako to postići:

Uklonite što više vazduha: Kiseonik izaziva oksidativne reakcije koje narušavaju kvalitet hrane. Koristite kese za zamrzavanje sa zatvaračem i istisnite sav vazduh pre nego što ih zatvorite.

Ostao vam je višak hrane i želite da je stavite u zamrzivač...
Ostao vam je višak hrane i želite da je stavite u zamrzivač...foto: Sergii Koval Alamy Alamy Profimedia

Koristite plastičnu foliju: Kod čvrstih kontejnera, kao što su kutije za sladoled, pokrijte površinu hrane plastičnom folijom pre zatvaranja kako biste smanjili kontakt s vazduhom.

Izbegavajte otvaranje zamrzivača: Svaki put kada otvorite zamrzivač, povećavate mogućnost ulaska toplog vazduha, što može dovesti do formiranja kristala leda.

Koliko dugo čuvati hranu u zamrzivaču

Čuvanje hrane na temperaturama ispod nule produžava njen rok trajanja, ali ona ne može ostati sveža zauvek. Prema preporukama Američke agencije za hranu i lekove (FDA), većina sirovih i kuvanih namirnica može se bezbedno čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci. Evo nekoliko primera:

Meso i riba: 2-6 meseci

Voće i povrće: 8-12 meseci

Kuvana jela i ostaci: 2-3 meseca

Imajte na umu da iako hrana može biti bezbedna za konzumaciju nakon ovih perioda, njen ukus i tekstura mogu se značajno pogoršati.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.