EVO ZAŠTO TREBA JESTI ŠARGAREPU ZA VREME VELIKIH VRUĆINA: Zaštitiće ORGANIZAM o velike OPASNOSTI
Šargarepa, Foto: GWI/Leonie Lambert / Garden world images / Profimedia

pažnja

EVO ZAŠTO TREBA JESTI ŠARGAREPU ZA VREME VELIKIH VRUĆINA: Zaštitiće ORGANIZAM o velike OPASNOSTI

Ako imate redovan raspored obroka, verovatno ćete biti bolje zaštićeni od UV zraka tokom dana

Objavljeno:

Studija Medicinskog centra Univerziteta Teksas iz 2017. pokazala je da određene namirnice, poput borovnice i šargarepe, mogu pružiti letnju zaštitu od sunca kada se redovno jedu tokom obroka.

Prema Healthline-u, ishrana je često zanemaren način prilagođavanja spoljašnjem okruženju tokom godišnjih doba.

Dr. Džozef S. Takahaši, šef neuronauke u Peter O’Donnell Jr. Institutu za mozak je otkrio da naša koža ima svoj „sat”. U svojoj studiji iz 2017. godine, Takahaši i njegov tim su otkrili da enzim koji popravlja kožu oštećenu UV zračenjem ima dnevni ciklus proizvodnje koji se može poremetiti jedenjem hrane u neuobičajeno vreme.

„Ako imate redovan raspored obroka, verovatno ćete biti bolje zaštićeni od UV zraka tokom dana. Ako imate nepravilan raspored obroka, to bi moglo poremetiti ‘sat’ vaše kože“, objasnio je Takahaši u saopštenju za štampu.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Umesto ponoćnog grickanja, pokušajte da u svoje obroke uključite ove namirnice koje vole kožu za dodatnu zaštitu od sunca:

Borovnice – Bogate su snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu usled izlaganja suncu i stresa. Divlje borovnice su posebno efikasne. Takođe su bogate vitaminom C, koji može pomoći u sprečavanju bora nakon dana na plaži.

Lubenica – Iako je paradajz poznat po svom sadržaju likopena, lubenica sadrži još više. Likopen apsorbuje UVA i UVB zračenje, a nekoliko nedelja redovne konzumacije lubenice može pružiti prirodnu zaštitu od sunca. Međutim, istraživači napominju da ovo ne zamenjuje druge zaštitne mere.

Orašasti plodovi i semenke – Orašasti plodovi, čia semenke i lan sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline. Riba i jaja su takođe odlični izvori ovih korisnih masti. Naše telo ne može samostalno da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa ih moramo unositi kroz ishranu. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju integriteta kože i deluju protiv upale, pomažući telu da se nosi sa efektima prekomernog izlaganja suncu.

Šargarepa i lisnato povrće – Naše telo pretvara beta karoten iz ovih namirnica u vitamin A, koji je ključan za zdravlje kože. Meta-analiza iz 2007. godine pokazala je da beta karoten pruža prirodnu zaštitu od sunca nakon deset nedelja redovne konzumacije.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.