IZDRŽALA DIJETU OD 90 SATI SAMO NA VODI: Ostala u šoku kad je videla šta sve MOŽE DA URADI, imala izlive EUFORIJE
Baja Bange Namkose, Foto: Printscreen / PRVA TV /SCREENSHOT

NEVEROVATNO

IZDRŽALA DIJETU OD 90 SATI SAMO NA VODI: Ostala u šoku kad je videla šta sve MOŽE DA URADI, imala izlive EUFORIJE

Baja Bange Namkose, instruktorka joge i tehnike disanja, detaljno je opisala promene koje je doživela nakon što je 90 sati pila samo vodu

Objavljeno:

Povremeno gladovanje hvale mnogi. I dok postoje obećavajući dokazi da post može da pomogne telu da se oporavi i da se produži životni vek, stručnjaci kažu da to nije najbolji pristup mršavljenju. Mnogi pozivaju na oprez i savetovanje sa lekarima pre nego što donesete ovu odluku, a Baja Bange Namkose, instruktorka joge i tehnike disanja otkrila je u "Jutru" na Prvoj svoje iskustvo sa gladovanjem. Izdržala je dijetu od 90 sati samo na vodi.

"Ja sam zapravo eksperimentalno htela da gladujem 24 sata. Međutim, kada je prošlo 24 sata, videla sam da mogu još. Pratila sam faze koje su se dešavale i rešila sam da idem do 72, a kada sam došla do 72 sata i videla da sam puna energije, gladovala sam 90 sati", rekla je Baja Bange Namkose i dodala da joj nije bilo svejedno kad se odlučila za gladovanje.

"Psihička priprema je svakako potrebna, ali je važno zašto mi to radimo. Ja sam bila radoznala zato što u okruženju već godinama slušam o različitim benefitima, od toga da se kosa oporavila, lice očistilo, do tretiranja ozbiljnijih stanja.

Bila je 90 sati samo na vodi
Bila je 90 sati samo na vodifoto: Profimedia

Moj prijatelj koji živi u Hrvatskoj redovno gladuje po 30 dana, a moj suprug dva puta godišnje po 10 dana. Ja sam neko ko ceo život u torbici mora da ima nešto za 'ne daj Bože' jer mi nije dobro ako ogladnim. Ja sam neko ko je imao veliku frku od toga jer kad sam gladna, ne funkcionišem", rekla je intruktorka joge i dodala:

"Polazna tačka je bila da je to meni bio jedan veliki izazov. Imala sam predubeđenja i strah od gladi, ali ako pogledamo unazad evoluciju čoveka, videćemo da je naše prirodnije stanje da ne jedemo. Sveti Sava je govorio - ponedeljak, sreda i petak samo na vodi, ali ne hrana na vodi, nego samo na vodi", rekla je.

Promene koje su se desile

Prvih 8 do 14 sati

"To je najveći izazov zato što imamo skladištene ugljene hidrate i šećere. Bila je kriza u smislu osećaja gladi, imala sam onaj neprijatan grč koji je posledica prisustva ugljenih hidrata. Međutim, posle 14 sati, kada se isrcpe te rezerve ugljenih hidrata, osećaj gladi prestaje. U početku su intenzivniji grčevi, a posle 14. sata prestaje žudnja. Osobe koje imaju manje ugljenih hidrata zastupljenih u ishrani, mogu lakše da prebrode krizu. Ako bih predlagala pripremu, to bi bilo da smanjite ugljene hidrate pred početak".

Nakon 24 sata

"Tada se dešava prva čarolija. Ulazimo u fazu ketoze, prelazimo na superiorniji način ishrane. Specifično za ketozu jeste da ketoni prodiru u mozak tako da dobijamo čistu energiju. Posle 24 sata naša koncentracija, pažnja i kognitivne funkcije su bolje. Ja sam bila u šoku kad sam videla da posle 24 sata vozim, imala sam mnogo veću koncentraciju nego inače".

Od 24 do 38 sati

"Dešava se topljenje masti. Postoji neurotrofni moždani faktor BDNF u našem mozgu, protein koji će se povisiti. Obnavljaju se naše moždane ćelije. Poznato je da je taj faktor snižen kod nekih degerativnih bolesti".

Poslednja faza

"Između 60. i 72. sata dešava se najveća čarolija. Iz 2004. možete da pronađete istraživanje koje kaže da se imuni sistem potpuno regeneriše. Neaktivne matične ćelije postaju aktivne i stvaraju se nove. U slučaju da odlučite da produžite gladovanje, ta čarolija se povećava. Osećaja gladovanja više nema, serotonin se luči, imaćete izlive eurofije i radosti".

BONUS VIDEO:

01:15

KRVAVA NOĆ U NOVOM PAZARU! Doktor koji je primio izbodenog dečaka OTKRIO U KAKVOM JE stanju: Policija identifikovala napadače

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.