ANJA JE ROĐENA SA DVE VAGINE I IMALA JE 25 OPERACIJA: Evo kako izgleda BORBA sa ovim EKSTREMNO RETKIM stanjem
Anja Kristofersen (25), Foto: TikTok/anjachristoffersen / screenshot

VIDEO

ANJA JE ROĐENA SA DVE VAGINE I IMALA JE 25 OPERACIJA: Evo kako izgleda BORBA sa ovim EKSTREMNO RETKIM stanjem

Anja Kristofersen (25) je model, a na društvenoj mreži TikTok postala je popularna kada je ispričala priču o svom neobičnom zdravstvenom stanju. Ova devojka pati od urođenog stanja u kom se urinarni, genitalni i digestivni trakt spajaju, ostavljajući je sa jednim otvorom u karlici umesto sa tri.

Objavljeno:

Ovaj deformitet poznat kao kloaka pogađa jednu od 50.000 devojčica i znači da žene poput Anje imaju dva vaginalna kanala, kao i sa dva grlića materice, uprkos jedinstvenom otvoru.

Ona je u video-snimcima govorila o posledicama koje je stanje imalo na njeno telo, uključujući 25 operacija i trajne probleme sa inkontinencijom, infekcijama urinarnog trakta i upalom pluća.

"Odrasla sam s verovanjem da mogu da postignem sve što zamislim, uprkos mom urođenom stanju", rekla je ona, dodajući da su joj baka i majka rekle da bolest ne definiše njenu ličnost.

@anjachristoffersen Explaining another part of my medical condition/disability VACTERL, that required surgery at 5 hours old 🤍 #raredisease #gastroparesis #vacterl #invisibledisability #invisibleillness #fyp ♬ A Gentle Sunlight - James Quinn

Anja se kroz život zaista trudila, te je zbog toga i uspela da se bavi modelingom, a sada se zalaže za druge osobe koje pate od ovog urođenog stanja.

Kako nastaje ovo stanje?

Kada se fetus razvija, kanal za genitalne, digestivne i urinarne trakte obično se razdvaja. Ali u slučajevima kloake, ovaj proces razdvajanja se ne događa.

Anjina prva operacija izvršena je gotovo odmah nakon rođenja, kada su lekari izveli kolostomiju i vezikostomiju kako bi stvorili otvore u abdominalnom zidu za prolaz stolice i urina.

U sedmom mesecu života, lekari su operisali njenu karlicu, praveći rez sve do kičme radi razdvajanja tri trakta i stvaranja standardna tri otvora.

Od tada je imala još 24 dodatne operacije, uključujući one za rekonstrukciju karlice i rešavanje abdominalnih problema.

Urinska i fekalna inkontinencija su stalna borba, jer nema prirodne mišiće u rektumu ili anusu.

Ova devojka je takođe rođena sa nezrelim jednjakom, što znači da hrana nije mogla da dođe do njenog želuca.

"Kada sam bila mlađa, često sam bila u bolnici zbog infekcija grudnog koša i urinarnih infekcija, hronične zatvorenosti jer nemam prirodne kontrakcije creva, dodatnih medicinskih pregleda, tretmana i operacija. Počela sam svakodnevno da vršim rektalna ispiranja kako bih podstakla kontrakcije creva", objasnila je

Takođe se suočavam sa hroničnim bolovima i drugim stalnim problemima vezanim za creva, reproduktivni i urinarni sistem.

"Imala sam sreće što sam rano otkrila dijagnozu. Uspeli da okupe dobar tim za pripremu mog rođenja", zaključila je.

BONUS VIDEO:

02:33

DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA URADITI AKO DETE PROGUTA TVRD PREDMET! Pedijatar Milićević: U nekim slučajevima rešenje je samo OPERACIJA

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.