morate znati
OMILJENO JELO NIKOLE TESLE: Naše bake su ga spremale kao pomoć OD BOLESTI, jeo ga je svaki dan - RIZNICA ZDRAVLJA
Nikola Tesla bio je poznat po svojim neobičnim prehrambenim navikama, a jedno od njegovih omiljenih jela bilo je bogato silnim vitaminima.
Mi vam danas otkrivamo recept za jednostavnu, ali hranjivu supu od povrća koja je pokazivala Teslinu sklonost ka zdravoj i laganoj ishrani.
Sastojci:
- 1 veliki crni luk, sitno iseckan
- 2 češnja belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutiće
- 2 stabljike celera, iseckana na kolutiće
- 1 srednji krompir, iseckan na kockice
- 1 tikvica, iseckana na kockice
- 1 paprika, iseckana na kockice
- 1 šolja karfiola, podeljena na manje cvetiće
- 1 šolja brokolija, podeljena na manje cvetiće
- 1 konzerva (400 g) pasiranog paradajza
- 1 litar supe od povrća
- 2 lovorova lista
- 1 čajna kašičica timijana
- 1 čajna kašičica origana
- So i biber, po ukusu
- Maslinovo ulje, za prženje
- Svež peršin, iseckan (za ukrašavanje)
Priprema:
U velikom loncu zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i beli luk pa ih dinastajte dok ne postanu prozirni, oko 5 minuta. Dodajte šargarepu, celer, krompir, tikvicu i papriku. Dinastajte povrće oko 10 minuta, povremeno mešajući.
Zatim ubacite karfiol i brokoli i nastavite da dinstate sve još nekoliko minuta. Ulijte paradajz i supu od povrća u lonac. Dodajte lovorove listove, timijan i origano. Dobro promešajte. Ostavite supu da se kuva do vrenja, zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.
Posolite i začinite po ukusu. Uklonite lovorove listove pre posluživanja. Poslužite toplu supu, ukrašenu iseckanim svežim peršunom.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
(Espreso / Informer / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!