"OVAKO IZGLEDA RAK KOŽE, OVAJ OBLIK U OVOJ BOJI SAM VIDELA NA SEBI": Hrvatica otkrila detalje PAKLA koji je prošla
Ispovest devojke o raku kože, Foto: Profimedia

morate znati

"OVAKO IZGLEDA RAK KOŽE, OVAJ OBLIK U OVOJ BOJI SAM VIDELA NA SEBI": Hrvatica otkrila detalje PAKLA koji je prošla

Godišnje se u Srbiji melanom (rak kože) otkrije kod oko 400 osoba, od čega samo 20% u ranom stadijumu, čime su veće šanse da bude izlečen bez težih komplikacija. Najčešće pogađa osobe od 50-60 godina, ali se relativno često javlja i kod osoba pre 40. godine, kao što je slučaj kod jedne mlade Hrvatice.

Objavljeno:

Ova devojka je na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, podelila fotografiju melanoma, koji se javio na njenom telu 2019. godine, sa željom da pokaže ljudima kako ova podmukla bolest izgleda i potencijalno ih upozori na boju, oblik i simptome u početnoj fazi, da oni koji obole mogu i da reaguju na veme.

"Evo kako izgleda rak kože. Da budemo precizni, ovo je melanom u nultom (početnom) stadijumu. Pojavio se tokom leta 2019. godine i imala sam sreće što mi je stalno bio na vidiku i što sam paničar po prirodi", započela je devojka priču.

Mladež je bio veliki 2 milimetara

U nastavku je opisala kako je izgleda trenutak u kom je shvatila da joj je zdravlje opasno urušeno.

"Tog leta sam provela jedan čitav dan na benkovačkom sajmu. Bio je sedmi mesec. Ujutru sam stavila SPF, ali ne i nakon toga. Pržilo je sunce. Prilično sam sigurna da se taj 'mladež' pojavio nakon tog dana.

Bio je veliki dva milimetara. Bio je nov, taman. Imao je dve boje i rub koji nije bio ravan. U novembru je počeo da raste. I to sam, srećom, primetila odmah i otišla da mi ga otklone bez odlaganja", nastavila je.

"Pregledajte se barem jednom godišnje"

Dijagnoza joj je stigla sledeće godine u januaru - i to na rođendan.

"Bila je to definitivno najstrašnija stvar vezana za moje zdravlje koja mi se dogodila. Bilo je dobro što je mladež bio još mali, tanak (tanji od pola mm), bez promena na površini i bez širenja u limfni sistem", napisala je na kraju i posavetovala sve pratioce da idu na preglede barem jednom godišnje, jer melanom može dobiti bilo ko.

BONUS VIDEO:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.