ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA JEDETE JAGODE? Doktori OTKRIVAJU za šta su sve dobre, jedno će vas IZNENADITI
Evo šta će vam se dogoditi..., Foto: RINA

MORATE ZNATI

ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA JEDETE JAGODE? Doktori OTKRIVAJU za šta su sve dobre, jedno će vas IZNENADITI

Saznajte kako svakodnevna konzumacija jagoda može da utiče na vaše zdravlje

Objavljeno:

Retki su oni koji mogu da odole zrelim crvenim jagodama. Ispostavilo se da ove male crvene bobice, bogate hranljivim materijama i antioksidansima, nude mnogo više od odličnog ukusa. Redovna konzumacija jagoda može doneti brojne zdravstvene koristi. Evo kako vam jagode mogu pomoći, naravno, ako znate trik kako da ostanu sveže.

1. Smanjuju upalu

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, koji su prirodni antiinflamatorni agensi. Ovi sastojci pomažu u smanjenju hronične upale i povezanim zdravstvenim problemima. Studija iz 2021. godine pokazuje da antioksidansi u jagodama mogu pomoći u prevenciji i upravljanju stanjima povezanim sa upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

"Antioksidansi u jagodama, kao što su vitamin C, flavonoidi i fenolne kiseline, povezani su sa poboljšanjem upale. Istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda može povećati vaš ukupni antioksidativni status," kaže Britani Lubek, registrovana dijetetičarla za "EatingWell".

2. Umanjuju rizik od srčanih oboljenja

2. Umanjuju rizik od srčanih oboljenja
2. Umanjuju rizik od srčanih oboljenjafoto: RINA

Zahvaljujući visokim nivoima antocijanina, jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ove koristi za srce smanjuju kardiometaboličke faktore rizika, što može dovesti do hroničnih stanja poput bolesti srca.

"Svakodnevni unos jagoda može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Iako su rezultati nekih studija kontradiktorni, određena istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda snižava lipide u krvi i sistolni krvni pritisak," kaže Lubekova.

3. Poboljšavaju zdravlje mozga

Polifenoli u jagodama deluju kao antioksidansi koji mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tokom starenja, poboljšanju zdravlja mozga i podršci mentalnoj oštrini.

"Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada," napominje Lubekova.

4. Poboljšavaju varenje

Jagode, sa visokim sadržajem vlakana, mogu pomoći u održavanju zdravog varenja, sprečavanju zatvora i podršci korisnim bakterijama u crevima.

"Vlakna su ključna za zdravlje probave, metaboličko zdravlje, zdravlje srca i još mnogo toga. Dovoljan unos vlakana može čak smanjiti rizik od određenih vrsta raka," objašnjava Lubeck.

6. Regulišu nivo šećera u krvi

Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju insulinskog odgovora i poboljšanju insulinske rezistencije. Visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera, čineći jagode fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.

"Jagode imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju brze skokove šećera u krvi," kaže Lubekova.

BONUS VIDEO:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.