ŠTA ZNAČI KADA PAS PODIŽE JEDNU ŠAPU? Evo šta vam ovim PORUČUJE kućni ljubimac, BITNO je da znate da...
Pas, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

ŠTA ZNAČI KADA PAS PODIŽE JEDNU ŠAPU? Evo šta vam ovim PORUČUJE kućni ljubimac, BITNO je da znate da...

Neki od razloga mogu biti zabrinjavajući i treba ih rešiti

Objavljeno:

Da li ste primetili da vaš pas podiže samo jednu šapu, ali niste obraćali mnogo pažnje na to? Ovo možda nije najbolja odluka, jer postoji nekoliko razloga zašto to čini.

Neki od razloga mogu biti zabrinjavajući i treba ih rešiti. Iako psi ne dele naš jezik, podizanje šape je jedan od načina na koji nam saopštavaju svoje misli i osećanja.

Neizvesnost, a možda i strah

Glavni razlog zašto će vaš pas podići jednu šapu je neizvesnost ili strah. Podizanje šape je tipično ponašanje koje pokazuje sukob između dva nagona, kao što su poriv za druženjem sa nepoznatom osobom i istovremena želja da se ona izbegne.

Moguće je da je buka ili neki drugi pas uznemirio psa i da se ne oseća bezbedno
Moguće je da je buka ili neki drugi pas uznemirio psa i da se ne oseća bezbednofoto: Profimedia

Ova situacija može uzrokovati stres vašeg psa i on ne zna kako treba da se ponaša.

Moguće je da je buka ili neki drugi pas uznemirio psa i da se ne oseća bezbedno. Podizanje šape u ovim trenucima verovatno će biti praćeno znacima kao što su savijen rep, položene uši, drhtanje ili zevanje.

Bol

Psi mogu podići šapu ako boli ili ako se nešto zaglavilo u njoj. U ovom slučaju, moguće je da će pas odbiti da koristi šapu i skoči na tri noge. Može stalno da liže ranu i šepa.

Pažljivo proverite šapu vašeg psa, ako vam dozvoli, da vidite da li ima rana, stranih tela ili drugih vrsta povreda. Ako nađete problem ili niste sigurni šta se dešava, obavezno ga odvedite veterinaru.

Iščekivanje

Psi često podižu jednu šapu da pokažu iščekivanje. Moguće je da su zabrinuti zbog nečega ili da je u pitanju pozitivno iščekivanje – poslastica ili maženje.

I dalje su nesigurni, ali ne i uplašeni, ponašaju se kao da su spremni da prihvate nagradu iako nisu sigurni šta je i kada će doći. U ovoj situaciji, uši će im se napeti, rep više neće biti sakriven, a glava će biti podignuta i spremna za odgovor.

Znak za izbegavanje sukoba

Povezan sa osećanjem nesigurnosti, podizanje šape može biti znak uveravanja. Ako pas oseti potencijalni sukob sa osobom ili drugim psom, može podići šapu da pokaže pokornost i izbegne borbu.

Uzdignutu šapu će tada obično pratiti druga ponašanja, kao što je lizanje njuške, treptanje ili skretanje očiju, okretanje glave ili prevrtanje na leđa.

Hronični stres

Hronični stres
Hronični stresfoto: Profimedia

Podizanje šape može ukazivati na hronični stres ako ga često primećujete u različitim situacijama, uključujući i one koje nisu stresne.

Drugi uobičajeni pokazatelji uključuju spušteno držanje leđa, pojačano lizanje dlake i češće vokalizacije. Hronični stres često potiče od nesreće psa i može biti uzrokovan odvajanjem, lošom socijalizacijom, nasilnim tehnikama treninga i značajnim promenama u domaćinstvu ili rutini.

Instinkt

Ponekad je podizanje šape jednostavno odraz njihovog instinkta. Podizanje šape je jedan od nekoliko pokreta kojima pas partneru u lovu ukazuje na pravac obližnje divljači.

Ponašanje je instinktivnije kod lovačkih pasa, ali skoro svaki pas može pokazati takvo ponašanje. Ako primetite ovakvo ponašanje dok vaš pas njuška po dvorištu, verovatno je zaintrigiran mirisom, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.