KARDIOLOG DEJAN KOJIĆ OTKRIO KAKO MOŽETE IZLEČITI ARITMIJU: "Ne morate ići na OPERACIJU, a s ovim TRAJNO NESTAJE"
Dr Dejan Kojić, Foto: Printscreen/Youtube/ZdravljeTV - Zvanični kanal

pažnja

KARDIOLOG DEJAN KOJIĆ OTKRIO KAKO MOŽETE IZLEČITI ARITMIJU: "Ne morate ići na OPERACIJU, a s ovim TRAJNO NESTAJE"

Govoreći o simptomima aritmija, dr Kojić kaže da su vrlo varijabilni.

Objavljeno:

Predsednik radne grupe za aritmiju Udruženja kardiologa Srbije dr Dejan Kojić rekao je za N1 da postoji veliki broj aritmija i da većina "na sreću nije neposredno ugrožavajuća za pacijenta". Međutim, kako je naveo, postoje i one koje mogu biti fatalne.

Govoreći o simptomima aritmija, dr Kojić kaže da su vrlo varijabilni.

„S jedne strane imate pacijente koji uopšte ne osećaju aritmiju, ne osećaju ništa i onda otprilike kad dođu kod svog lekara iz potpuno drugog razloga ili odu na neku intervenciju, uradi im se EKG i pacijentu se kaže – imate aritmiju, a on to ne zna, ili ti pacijenti često kada mere pritisak primete da postoji neka nepravilnost u radu srca ili sam aparat signalizira aritmiju“, objasnio je kardiolog u emisiji Dan uživo.Prema njegovim rečima, iznenadna srčana smrt je najteži oblik aritmija koja dovode do smrtnog ishoda i kako je naveo, često se dešava neočekivano.

„Imate situacije na sportskim terenima, gde imate mlade ljude i gde se očekuje da je to srce zdravo. Međutim, naravno, to srce nije zdravo kada se taj događaj desio. Aritmija nikada neće nastati na potpuno zdravom srcu, iako imamo i taj termin idiopatske aritmije za koje kažemo da se javljaju kod strukturno zdravog srca“, kazao je dr Kojić.

Međutim, kako je objasnio, nekad imate potpuno normalan ultrazvuk, normalnu čak i magnetnu rezonancu, a pacijent ima ozbiljne aritmije.

„Znači, tada je problem na nekom, da kažemo, molekularnom nivou“, ukazao je.

Upitan da li aritmija boli, kardiolog je rekao da nije bolna.

srce
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

„Pacijent ako nešto oseća, to je nepravilan ili najčešće ubrzan rad srca. Mogu da budu i obična preskakanja srca, ali imamo i te dugotrajne aritmije koje traju duže. Neke od tih aritmija, javljaju se kao posledica nekih urođenih abnormalnosti na srcu“, istakao je dr Kojić.

Kako je naveo, većina aritmija danas može da se leči i to trajno uz pomoć kateterske ablacije.

„Kateterska ablacija je interventna procedura gde mi kateterom preko vene ili arterije u preponu dolazimo do srca. Dakle, podrazumeva kateterizaciju. To nije nikakva operacija, da se pacijenti nešto ne uplaše“, rekao je kardiolog.

Prema njegovim rečima, ovom procedurom može da se tačno definiše mesto gde je kritičan put kuda aritmija prolazi i sa kateterom može da se dođe na to mesto i radiofrekventnom energijom ili zaleđivanjem može da se eliminiše taj put.

„Na taj način određeni procenat aritmija možete tako trajno da rešite.To su aritmije koje imaju relativno jednostavan substrat, odnosno kada imate samo jedno mišićno vlakno koje se nalazi na mestu gde ne treba, najčešće urođeno. Postoje ove kompleksne aritmije koje ne možemo da rešimo trajno, ali možemo da pomognemo pacijentu da bude mirni, uzmu medikamentnu terapiju pa onda možemo da radimo neku drugu intervenciju“, objasnio je dr Kojić.

08:36

KARDIOLOG: ZBOG OVE SUPSTANCE TELO MOŽE DELUJE 40 GODINA STARIJE! Šokantne tvrdnje: Možete je kupiti maltene kao na trafici

(Espreso/n1 / S.K.Ž. /Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.