ukusno
NAPRAVITE TRADICIONALNE JAGNJEĆE SARMICE ZA USKRŠNJI RUČAK: Ovako su ih spremale naše bake, provereni recept
Jagnjeću maramicu potopite u vodu kako bi malo omekšala
Jagnjeće sarmice su tradicionalno uskršnje jelo koje možete da služite kao predjelo, pre nego što iznesete jagnjetinu i pečeni krompir. Ovo jelo se prirpema kao sarmice, ali ako vam je to komplikovano možete da spremite rolat ili da jednostavno ubacite sve sastojke u tepsiju. Priprema jagnjećih sarmica zahteva malo strpljenja, ali ćete zato napraviti specijalitet kojim će svi biti oduševljeni.
1 kg jagnjeće džigerice sa maramicom
100 g pirinča
2 šargarepe
2 jajeta
1 lovorov list
Za premazivanje:
1 jaje
50 ml ulja
Recept za jagnjeće sarmice:
Pripremite meso
Jagnjeću maramicu potopite u vodu kako bi malo omekšala. Džigericu i srce stavite u šerpu i prelijte vodom. Začinite po želji, dodajte lovorov list i kuvajte nekih sat vremena. Procedite meso i ostavite da se ohladi, pa ga sitno iseckajte ili izblendirajte.
Pripremite pirinač i šargarepu
Pirinač isperite u nekoliko voda, pa skuvajte. Šargarepe skuvajte i iseckajte na sitne kockice. Pomešajte meso sa pirinčem i šargarepom. Dodajte i jaja i začine, pa ponovo sve lepo promešajte.
Napravite sarmice
Na maramici isecite salo, treba da bude tanka. Isecite na kocke, pa sipajte nadev od mesa i pirinča i urolajte. Možete da stavite maramicu u tepsiju ako vam je lakše, pa da sipate nadev i zatvorite maramicom. Takođe možete da napravite i rolat.
Pecite sarmice
Poređajte sarmice u tepsiju i premažite jajetom. Prelijte uljem, ali nemojte odjednom celu količinu da sipate, jer će i maramica pustiti masnoću. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, a povremeno prelivajte sarmice masnoćom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!