NAJUKUSNIJI TURSKI KOLAČ SA ALVOM I GRIZOM: "Irmik helvasi" - poslastica koja za samo par minuta nestaje sa tacne
Turski kolač "Irmik helvasi", Foto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

kida koliko je dobar

NAJUKUSNIJI TURSKI KOLAČ SA ALVOM I GRIZOM: "Irmik helvasi" - poslastica koja za samo par minuta nestaje sa tacne

"Irmik helvasi" je najukusniji turski kolač sa alvom i grizom, a ta poslastica za pra minuta nestaje sa tacne

Objavljeno:
N J

Naša domaća kuhinja nam je omiljena jer dominira u svim segmentima, kako od raznih kuvanih jela, pita, slanih torti, pa sve do poslastica...

Obožavamo da jedemo sve što spreme naše majke i bake jer je to toliko neodoljivo da ne možemo da se zaustavimo kad krenemo da uživamo u svim specijalitetima.

Isto tako u Turskoj se pravi jedan izvrstan kolač pod nazivom "Kemal paša" - sočan, lagan, mekan... pun pogodak u svakom smislu.

Ako ste ga već spremali, još nešto mnogo bolje imamo sada za vas, a u pitanju je kolač "Irmik helvasi" - u prevodu je alva sa grizom. Svima će se svideti.

Puter u tiganju
Puter u tiganjufoto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

Tu su sastojci sa receptom:

griz - 3 čaše (čaša je od 200 ml)

puter - 350 grama

mleko - 2,5 čaše

Griz u otopljenom puteru
Griz u otopljenom puterufoto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

šećer - 2,5 čaše

voda - 2.5 čaše

Priprema:

Prvo se napravi šerbet. Vodu i šećer stavite u jednu šerpu i sačekajte da prokuva na tihoj vatri.

U drugu šerpu stavite mleko i isto sačekajte da prokuva.

Pravljenje turskog kolača 'Irmik helvasi'
Pravljenje turskog kolača "Irmik helvasi"foto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

Zatim uzmite tiganj i stavite puter da se otopi. Kada se puter zagreje, stavite griz i mešajte 10 minuta dok griz ne promeni boju.

U to postepeno dodajte šerbet i bez prestanka mešajte.

Čim griz upije šerbet, dodajte i mleko u smesu.

Smesa za turski kolač 'Irmik helvasi'
Smesa za turski kolač "Irmik helvasi"foto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

Dok ga dodajete pazite jer će početi jako da vri.

Neprestano i dalje mešajte dok se griz i mleko ne sjedine i dobiju gustinu.

Šporet zatim isključite, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.

Poslužite tako što ćete staviti na tanjir, a zatim ga okrenite.

Turski kolač 'Irmik helvasi'
Turski kolač "Irmik helvasi"foto: Printscreen/Youtube/Nefis Yemek Tarifleri

Prijatno i uživajte u ovom najlepšem turskom kolaču.

Bonus video:

01:46

Ovako je proteklo kuvanje porodice Nikić

(Espreso/Coolinarika.com, Amela-Bozkurt/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.