kako je dobro
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ŠEĆERNIM SIRUPOM: Turski kolač "Čatal tatlasi" - recept sa starog papira iz kecelje
Turski kolač "Čatal tatlasi" je najlepša poslastica sa šećernim sirupom po receptu sa starog papira iz kecelje
Na pola smo radne nedelje, a sigurni smo da sigurno ponekad razmišljate šta bi mogli svojim ukućanima da spremite za vikend i sa čim da ih iznenadite.
Ukoliko postite, najbolji izbor je riba na pirinču koju prave monasi na izvanredan način.
Jako je sočna, začinjena, a ukus ne može rečima da se opiše.
Osim što smišljate razne slane specijalitete, ne smete da zaboravite i na poslastice kojima se svi obraduju.
Tako je za vas tu jedan turski kolač "Čatal tatlasi" - jednostavno se sprema, lagan je, ukusan...
Već ćete ga spremiti ove subote kad vidite ceo postupak.
Sastojci i recept:
Za testo:
brašno - 280 - 300 grama
jaja - jedno
so - prstohvat
kiselo mleko - 70 grama
vanila - jedan komad
ulje - 60 mililitara
prašak za pecivo - 1 kesica (10 grama)
Za šećerni sirup:
sok od limuna
voda - 600 mililitara
vanila
šećer - 440 grama
Priprema:
Prvo se priprema šećerni sirup jer je potrebno da se on ohladi kako bi mogli da prelijete keksiće.
Uzmite jednu šerpu pa u nju stavite vanilu, šećer i vodu i stavite na ringlu.
Polako smanjite vatru i ostavite sirup da vri 10 minuta.
Zatim dodajte 1-2 kašičice soka od limuna. Kada dodate, sirup ostavite da se ohladi.
U drugoj činiji pomešajte sve sastojke za testo i umesite ga.
Sa brašnom nemojte da preteruju da ne bi bili tvrdi kada se ispeku.
Testo podelite na dva dela i razvucite tanak list.
Svaku isecite na trakice i uvijajte u obliku puža.
Tako gotove puževe poređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Peku se na 170 stepeni, sve dok ne porumene.
Prelijte ih sa šećernim sirupom dok su još topli.
Ovakav kolač će svi poželeti da naprave.
Prijatno i uživajte u kolaču koji Turkinje najbolje prave.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!