NAJLEPŠA POSLASTICA SA ŠEĆERNIM SIRUPOM: Turski kolač "Čatal tatlasi" - recept sa starog papira iz kecelje
Turski kolač "Čatal tatlasi", Foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

kako je dobro

NAJLEPŠA POSLASTICA SA ŠEĆERNIM SIRUPOM: Turski kolač "Čatal tatlasi" - recept sa starog papira iz kecelje

Turski kolač "Čatal tatlasi" je najlepša poslastica sa šećernim sirupom po receptu sa starog papira iz kecelje

Objavljeno:
N J

Na pola smo radne nedelje, a sigurni smo da sigurno ponekad razmišljate šta bi mogli svojim ukućanima da spremite za vikend i sa čim da ih iznenadite.

Ukoliko postite, najbolji izbor je riba na pirinču koju prave monasi na izvanredan način.

Jako je sočna, začinjena, a ukus ne može rečima da se opiše.

Osim što smišljate razne slane specijalitete, ne smete da zaboravite i na poslastice kojima se svi obraduju.

Tako je za vas tu jedan turski kolač "Čatal tatlasi" - jednostavno se sprema, lagan je, ukusan...

Već ćete ga spremiti ove subote kad vidite ceo postupak.

Smesa za turski kolač 'Čatal tatlasi'
Smesa za turski kolač "Čatal tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

Sastojci i recept:

Za testo:

brašno - 280 - 300 grama

jaja - jedno

so - prstohvat

kiselo mleko - 70 grama

Pravljenje testa za turski kolač 'Čatal Tatlasi'
Pravljenje testa za turski kolač "Čatal Tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

vanila - jedan komad

ulje - 60 mililitara

prašak za pecivo - 1 kesica (10 grama)

Za šećerni sirup:

sok od limuna

voda - 600 mililitara

Testo za turski kolač 'Čatal tatlasi'
Testo za turski kolač "Čatal tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

vanila

šećer - 440 grama

Priprema:

Prvo se priprema šećerni sirup jer je potrebno da se on ohladi kako bi mogli da prelijete keksiće.

Uzmite jednu šerpu pa u nju stavite vanilu, šećer i vodu i stavite na ringlu.

Oblikovanje testa za turski kolač 'Čatal tatlasi'
Oblikovanje testa za turski kolač "Čatal tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

Polako smanjite vatru i ostavite sirup da vri 10 minuta.

Zatim dodajte 1-2 kašičice soka od limuna. Kada dodate, sirup ostavite da se ohladi.

U drugoj činiji pomešajte sve sastojke za testo i umesite ga.

Sa brašnom nemojte da preteruju da ne bi bili tvrdi kada se ispeku.

Prelivanje turskog kolača 'Čatal tatlasi'
Prelivanje turskog kolača "Čatal tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

Testo podelite na dva dela i razvucite tanak list.

Svaku isecite na trakice i uvijajte u obliku puža.

Tako gotove puževe poređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Peku se na 170 stepeni, sve dok ne porumene.

Prelijte ih sa šećernim sirupom dok su još topli.

Ovakav kolač će svi poželeti da naprave.

Turski kolač 'Čatač tatlasi'
Turski kolač "Čatač tatlasi"foto: Printscreen/Youtube/ Kadinca Tarifler

Prijatno i uživajte u kolaču koji Turkinje najbolje prave.

Bonus video:

01:46

Ovako je proteklo kuvanje porodice Nikić

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.