spremno za pola sata
LENJA BAKLAVA BEZ KORA KOJU MORATE DA PROBATE: Recept na čaše, mekano i sočno, a SVIMA USPEVA
Ovaj izdašan slatkiš pripremićete brzo i jednostavno
Baklava je jedan od najomiljenijih kolača u Srbiji. Izuzetno je ukusan, ali je za njegovu pripremu potrebno dosta vremena. Slaganje kora ili uvijanje u trouglove može da bude prilično dosadan posao. Međutim, ako vam se jede ovaj slatkiš, a nemate vremena za njegovu tradicionalnu pripremu, onda je za vas recept za lenju baklavu.
Pravi se bez kora i gotova je bukvalno za nešto više od pola sata, a dobićete izdašan, sočan i preukusan kolač koji svima uspeva. Ukus ove baklave će oduševiti i najprobirljivije sladokusce. Recept za lenju baklavu bez kora.
Sastojci:
4 jaja
1,5 čaša šećera
1 vanilin šećer
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1,5 čaša griza
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
2,5 čaša mlevenih oraha
1/2 čaše seckanih oraha
1 šaka badema za ukrašavanje
Preliv:
1,5 čaša šećera
3 čaše vode
1 vanilin šećer
1 manji limun
Priprema:
Pre nego što počnete pripremu kolača najpre napravite preliv kako bi se dobro ohladio dok se kolač peče. U dublju posudu sipajte vodu, običan i vanilin šećer, te dodajte na kolutove isečen limun. Kad smesa provri pustite da ključa dva do tri minuta i sklonite sa ringe.
U dubljoj posudi umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke - griz, brašno pomešano sa praškom za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe, mleko i malo ulja. Sve dobro izmešajte varjačom da se smesa ujednači, pa sipajte u podmazan pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 35 minuta na 180 stepeni.
Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom iz koga ste izvadili kolutove limuna, ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider. Isecite na kocke, po želji ukrasite bademom i poslužite.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!