CRNI LIMUN JE NAJBOLJE KORISTITI U KUVANIM JELIMA: Naše domaćice znaju samo za ŽUTI, a ovaj je pravo BLAGO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok/maxiskitchen

savet

CRNI LIMUN JE NAJBOLJE KORISTITI U KUVANIM JELIMA: Naše domaćice znaju samo za ŽUTI, a ovaj je pravo BLAGO!

Na prvi pomen limuna, svi već imamo u glavi sliku sočnog, žutog voća, posebno u letnjim danima kada nam je limunada jedini spas. Mada, i sada zimi ga koristimo kao neizbežan dodatak čajevima.

Objavljeno:

Međutim, ono što malo njih zna jeste da limun ima i svoju drugačiju, tamnu verziju. Naime, crni limun je začin koji potiče sa Bliskog istoka. Dobija se od vrste citrusa koja se uzgaja na Sredozemlju i u Južnoj Aziji.

Potiče iz Omana. Koristi se u pripremi skoro svih vrsta jela i ponekih vrsta pića. U jela se crni limun dodaje cijeli ili izmrvljen. Ako je u prahu često je dodatak poslasticama. Sadrži vitamine, kalcijum, kalijum i minerale.

Limun
foto: Printscreen/Youtube/CarnexWeb

Važan je sastojak kuhinje Iraka, Irana i država Persijskog zaliva. U Iraku ga zovu “noomi basra”, “limun Basre”, a naziv potiče od činjenice da je prvi put stigao u luku Basra.

Najčešće se koristi kao dodatak kuvanim jelima, supama, čorbama, ribljim specijalitetima, kao i jelima sa roštilja.

U jela se dodaju celi ili u prahu, a u praškastom obliku odlični su za kolače. Crni limun sadrži minerale, vitamin C i D, kalijum i kalcijum. Ima karakterističan ukus. Pored crnog koristi se i žuti sušeni limun. Oba su veličine oraha.

Bonus video:

00:41

Snimak iz Beča gde je navodno viđena Danka Ilić

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.