uuuh, topi se
RECEPT ZA DOMAĆU BAJADERU OD KOKOSA SA DVOSTRUKIM KORAMA MORA SVAKA ŽENA DA ZAPIŠE: Savršen kolač za svaki dan
Kada su se u prodavnici prvi put pojavile bajadere nastala je velika pomama
Ovaj ukusan kolač sa čokoladom i orašastim plodovima je brzo osvojio svačija srca, pa su domaćice odlučile da naprave i domaći verziju. Bajadere danas možete da napravite sa različitim sastojcima, a uglavnom se ne peku. Ipak, mi vam donosimo sjajan recept za bajadere sa kokosom i dvostrukom čokoladom.
Sastojci:
Za testo:
9 belanaca
300 g šećera
200 g kokosa
100 g brašna
Za fil:
9 žumanaca
130 g šećera
100 ml kafe
250 g putera
2 kašike kakaoa
Za glazuru:
200 g čokolade
100 g kokosovog ulja
Recept za bajadere sa kokosom:
Napravite fil
U posudi pomešajte kašičicu kafe sa 100 ml vrele vode, pa dobro promešajte. Žumanca pomešajte sa šećerom i kakaom, pa lepo sjedinite. Kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, pa sipajte i kafu. Sve lepo promešajte i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte fil i sve lepo sjedinite mikserom.
Napravite koru
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno i opet lagano sjedinite. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta.
Napravite glazuru
Koru premažite filom, lepo poravnajte i stavite u frižider. Istopite čokoladu sa kokosovim uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i vratite u frižider da se čokolada stegne.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!