obavezno se prave uoči uskrsa
STARI RECEPT ZA TRADICIONALNE USKRŠNJE LEPINJE KOJE SVAKA DOMAĆICA MORA DA NAPRAVI: Mekane kao duša, a pune SUMBOLA
Lepinju sa krstom katolički vernici tradicionalno pripremaju na Veliki petak kada je i jedu
Ona označava kraj sezone Velikog posta, a svaki sastojak i simbol koji se dodaje u/na lepinju ima drugačije značenje. Krst predstavlja Isusovo raspeće, začni koji se nalaze u testu simbolizuju začine korišćenje za balzamovanje, a narandžina kora dočarava gorčinu njegovog vremena na krstu. U lepinju se obično dodaje i suvo grožđe, a mi vam donosimo sjajan recept. Možete da je pripremite na ovaj način, a možete da dodate i rendanu narandžinu koru. Savšreno će ići posle dobrog pasulja prebranca!
Sastojci:
350 g brašna
60 g šećera
150 ml mleka
2 kašičice suvog kvasca
1 jaje
50 g neslanog putera
1/2 kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
60 g suvog grožđa
Još:
50 g brašna
voda
Recept za uskršnje lepinje:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Pokrijte i ostavite da se aktivira. U aktivirani kvasac dodajte puter sobne temperature, jaje i sipajte vanilu. Dobro sjedinite sastojke. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Odložite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena.
Dodajte suvo grožđe
Razvucite testo, pa pospite suvim grožđem. Preklopite testo, pa kratko premesite da suvo grožđe lepo upadne u testo. Podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da testo nadođe još sat vremena.
Napravite pastu
U posudu stavite brašno, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok ne dobijete ređu smesu. Sipajte u kesu za zamrzivač, pa istisnite u obliku krsta na lepinji.
Pecite lepinje
Pecite lepinje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Vruće lepinje premažite istopljenim puterom.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!