NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE POSNE KIFLICE - 3 RECEPTA: Nema jaja i mleka, idealne za Uskršnji post (ajvar, džem, riba)
3 recepta za posne kiflice, Foto: Printscreen/Youtube/RicetteFatteInCasa

ideje za doručak ili večeru

NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE POSNE KIFLICE - 3 RECEPTA: Nema jaja i mleka, idealne za Uskršnji post (ajvar, džem, riba)

Pred vama su tri idealna recepta za najukusnije kiflice za Uskršnji post

Objavljeno:

Kada je u pitanju trpeza tokom Uskršnjeg posta, postoji bezbroj ideja među koje spadaju uvek nezaobilazne i svima omiljene kiflice.

Nema bolje stvari za doručak ili večeru - i zbog fenomenalnog ukusa, ali i kućnog budžeta, jer ne zahtevaju puno novca.

Mi vam predstavljamo tri recepta za posne kiflice, a preporuka je da probate sva tri, taman da vam (ako je to uopšte moguće), ne dosade jedni te isti ukusi.

U pitanju su fiflice sa ajvarom, džemom i tunjevinom.

1. Posne kiflice sa ajvarom

Recept za posne kiflice sa ajvarom
Recept za posne kiflice sa ajvaromfoto: Printscreen/youtube/Brzo i lako

Sastojci:

20 gr kvasca

kašičica šećera

500 g brašna + kašičica brašna

200 ml tople vode

3 kašike ajvara

100 ml ulja

prstohvat soli

posni majonez

susam

Priprema:

Kvasac izmrvite i dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo odvojene tople vode i sačekate da nadođe.

U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ajvar, vodu, ulje i smesu sa kvascem.

Mesite testo, pa ostavite tridesetak minuta da odstoji.

Testo premesite rukama, pa oklagijom razvucite.

Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.

Urolajte trougliće u kiflice, pa ostavite još pola sata da odmore.

Premažite ih potom posnim majonezom i susamom po želji.

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

2. Posne kiflice sa džemom

Recept za posne kiflice sa džemom
Recept za posne kiflice sa džemomfoto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci:

20 g kvasca

500 g brašna + kašičica brašna

kašičica šećera

230 ml vode

70 ml ulja

50 g šećera + šećera u prahu

džem

prstohvat soli

Priprema:

Izmrvite kvasac u činiji, pa dodajte kašičicu brašna, šećera i malo tople vode, pa to promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje, ostatak vode, so i mešavinu od kvasca. Dodajte i šećer i mesite testo.

Ostavite da odmori tridesetak minuta.

Potom, testo premesite i razradite na radnoj površini, rukama i oklagijom.

Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.

Stavite malo džema u ugao svakog trouglica, pa rolajte u kiflice i ređajte na pleh.

Premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stepeni.

Pospite ih šećerom u prahu kad su pečene.

3. Posne kiflice s ribom

Recept za posne kiflice
Recept za posne kiflicefoto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Sastojci:

500 g brašna

kocka svežeg kvasca

130 g posnog margarina

80 ml gazirane vode

180 ml vode (mlake)

150 ml ulja

150 g tunjevine iz konzerve

praziluk

kašičica soli

kašičica šećera

susam

Priprema:

U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte šećer, lepo razmutite i ostavite na 10 minuta da naraste.

Potom dodajte brašno, mineralnu vodu, mlaku vodu, so i ulje i mesite sve dok ne dobijete fino i glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na četiri lopte, pa svaku razvucite i isecite na jednake trouglove.

Sitno iseckajte praziluk, pa uzimajte malo po malo, mešajte s tunjevinom, time filujte kiflice i ređajte ih po plehu obloženom pek papirom.

Posni margarin iseckajte na kockice, pa njih rasporedite po kiflicama i ostavite da ih da nadođu još malo, oko 15 minuta. Pospite susamom po ukusu.

Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.