uuh, kakav ukus!
POSNI ''LAMBADA'' KOLAČ BEZ MLEKA ĆE VAS ODUŠEVITI UKUSOM: Kremastu poslasticu za Uskršnji post morate napraviti
Gotovo da sve sastojke već imate, tako da ovaj lagan i ukusan kolač možete praviti već danas
U moju kombinaciju sam dodala sok i rendanu koricu jedne pomoranže kako bi taj ukus pomorandže bio jači. Ovaj deo možete i ne morate da radite, po želji. Iako je ovaj lambada kolač posan to nećete ni primetiti, ako ne budete rekli onima koji jedu neće ni znati jer je sam rezultat ovog posnog kremastog kolača izvanredan. Recept za ovu savršenu poslasticu bi trebalo što pre da zapišete u svoje sveske.
Kora:
200 ml vode
6 kašika šećera ( 100 g )
8 kašika brašna ( 150 g )
70 g mlevenog keksa ( 6 kašika )
3 kašike pekmeza
2 kašike ulja
1 kašičica sode bikarbone
Fil I – pomorandža:
1l soka od pomorandze
6 kašika šećera
3 pudinga sa ukusom vanile, 120 g
sok i kora 1 pomorandže ( opciono )
Fil II – beli :
1l dozvoljenog mleka ( badem, soja, ovseno..)
150 g skroba
7 kašike šećera
200 g margarina
50 g šećera u prahu
Glazura:
200 g kakao krem table
4 kašike ulja
Još: 150 g petit keksa
Priprema:
Pripremamo koru i odmah uključujemo rernu da se zagreva na 180 stepeni jer ćemo jako brzo biti gotovi.
Toploj vodi dodajemo šećer i pekmez. Koristimo toplu vodu kako bi nam se šećer i pekmez krenuli otapati. Pogledajte kako da napravite i posno testo za palačinke koje svi obožavaju!
Dodajemo zatim ulje, brašno i keks, pa na kraju osdu bikarbonu i sve zajedno mešamo dok se potpuno ne sjedini.
PLeh 35 x 25cm podmažemo tanko ulje, pospemo brašnom, pa to brašno rastresemo po plehu, višak odstranimo.
Istresemo celu smesu za koru, poravnamo i nosimo da se peče 20 minuta.
Tačnije, ja sam pekla 20 minuta, a vi prilagodite vreme pečenja vašoj rerni.
Zatim kuvmao beli fil.
U šerpu sipamo 800 mleka i stavimo na vatru da provri.
U većoj činiji mešamo šećer, skrob i 200 ml mleka.
Kad amleko provri prelivamo preko mase od skroba i mešamo.
Operemo šerpu od mleka i vratimo smesu iz činije.
Sve stavimo na vatru kako bi skuvali fil.
Kada se sve zgusnulo, a kuvamo na srednjoj vatri skidamo sa iste, prebacujemo u drugu posudu , da nam se pre ohladi.
Prekrivamo kesom ili folijom kako nam se ne bi uhvatila korica pre hljadjenju i ostavljamo do sobne temperature. U slučaju da žurite mlak fil može u frižider.
Zatim pravimo pomorandža deo.
U jednu manju činiju stavimo puding, šećer i oko 200 ml soka.
Mešamo da nema grudvica.
U šerpu sipamo ostatak soka, koricu i sok od jedne pomorandže i stavimo na vatru da provri.
Zakuvamo puding u vrijući sok i mešamo na srednjoj vatri dok se ne zgusne.
Zgusnut fil sipamo preko kore, ravnomerno rasporedimo pa omdah na vreo fil slažemo red petit keksa.
Vreo fil će petit keks otpustiti.
Ostavljamo sve da se ohladi.
Umutiti margarin i šećer u prahu. Umutiti ohladjen puding od skroba.
Dodavati puding od skroba iz nekoliko put amargarinu i mutiti sve zajedno.
Otopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se prohladi.
Ceo dobijeni kram naneti preko petit keksa i poravnati.
Preko fila naneti glazuru od čokolade.
Prodrmati levo desno ceo pleh kako bi glazura sama se lepo poravnala.
Dobro ohladiti lambada kolač pa poslužiti.
Prijatno.
Bonus video:
(Espreso/domacirecepti.net/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!