mmm, savršen ukus
NAJSOČNIJE BAKLAVE U ROLNICI PO RECEPTU SA STAROG PAPIRA: Bogat fil koji baca u trans na prvi zalogaj - savršeno
Baklave su jedan od omiljenih kolača na Balkanu, a ove u rolnicama obavezno morate probati
Nema bolje poslastice koja će nam zasladiti dan od nekog dobrog kolača iz turske kuhinje. Donosimo vam recept za sočne baklavice u rolnicama koje su ukusne kao i originalne turske baklave u kockama, samo što ćete ih lakše smazati ovako pripremljene u zalogja rolnice.
Sastojci
Za nadev:
200 g mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
4 kašike pšeničnog griza
2 kašike šećera
100 ml ulje
1 šoljica limunovog soka (sveže ceđen limun)
Za premazivanje:
100 ml ulje
100 g President maslaca
Za sirup:
600 g šećera
700 ml voda
1 kesica vanilin šećera
par kolutova limuna
I još:
500 g tankih kora za baklavu
Priprema
Pripremiti sirup kako bi se dobro ohladio dok se baklava peče. U šerpu usuti šećer, dodati vodu, vanilin šećer, kolutove limuna i staviti na vatru. Kuvati 20 minuta te skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. Za premazivanje: Sjediniti otopljen maslac i ulje.
U dublju posudu staviti mlevene orahe, mlevenu plazmu, griz, šećer, limunov sok, ulje i izmešati. Jednu koru premazati mešavinom maslaca i ulja, preklopiti drugom korom, pa i nju premazati mešavinom maslaca i ulja. Niz jedan kraj rasporediti nadev, urolati i poređati u uljem podmazan pleh. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Iseći na rolnice željene dužine te premazati mešavinom maslaca i ulja.
Peći u dobro zagrejanij rerni na 200 stepeni 25 minuta. Pečenu baklavu izvaditi iz rerne, preliti je ohlađenim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi i da baklava lepo upije sirup te poslužiti.
Po želji, pre posluživanja preliti otopljenom čokoladom.
Bonus video:
(Espreso/recepti.com/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!