MONASI U VREME POSTA OBAVEZNO PRAVE MANASTIRSKI KROMPIR IZ RERNE: Najukusniji specijalitet - recept sa Hilandara
Manastirski krompir iz rerne, Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

oni znaju najbolje

MONASI U VREME POSTA OBAVEZNO PRAVE MANASTIRSKI KROMPIR IZ RERNE: Najukusniji specijalitet - recept sa Hilandara

Najukusniji specijalitet monaha jeste manastirski krompir iz rerne koji prave po receptu sa Hilandara

Objavljeno: 19:51h

Uskršnji post je počeo juče, a svi koji ga se pridržavaju već su polako smislili šta će od hrane da spremaju u tom periodu.

Traje sedam nedelja, a svima će značiti i da probaju nešto novo i drugačije, a naravno da bude ukusno.

Monasi sa Hilandara prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe, a pred vama je sada još nešto što obavezno prave za vreme posta.

U pitanju je manastirski krompir iz rerne koji ne može da se uporedi sa onim koji se do sada pravili.

Hrskav, začinjen, može da se jede i uz neku salatu, ribu...

Lako se sprema, a već ćete ga sutra spremiti jer će vas priprema oboriti sa nogu.

Seckanje krompira
Seckanje krompirafoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Svi sastojci i recept su tu:

origano, so, biber

1 kilogram krompira

4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu

150-200 mililitara maslinovog ulja,

Beli luk
Beli lukfoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

5-6 čena belog luka sečen na tri dela

1-2 limuna (sveže ceđen sok)

Priprema:

Ceđenje limuna
Ceđenje limunafoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju.

Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno).

Krompir, beli luk i lovorov list u tepsiji
Krompir, beli luk i lovorov list u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju.

Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber.

Sok od limuna ne dodajemte na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Maslinovo ulje preko krompira, belog luka i lovorovog lista
Maslinovo ulje preko krompira, belog luka i lovorovog listafoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C.

Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

Manastirski krompir iz rerne
Manastirski krompir iz rernefoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Užuvaćete dok jedete ovaj krompir monaha sa Hilandara.

Bonus video:

00:57

OVONEDELJNA EPIZODA PUSTI BRIGU OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA: Pevanje, igra, skečevi, kuvanje, emisija VAS NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIMA

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.