ima li išta slađe?
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM, ORASIMA I KEKSOM: Kolač grčke kocke - kremast fil od kojeg kreće voda na usta
Kolač grčke kocke su najlepša poslastica sa čokoladom, orasima i keksom zbog kremastog fila od kojeg kreće voda na usta
Uskoro nam stiže proleće, a to znači da ćemo polako da se vratimo na laganija jela, salate, kao i poslastice.
Za razliku od zimskih dana u kojima uživamo u sarmi, podvarku, raznim kremastim salatama...
Sunce, visoke temperature nas uvek mame da pojedemo nešto što će nam lakše pasti na stomak, ali da bude i jednako ukusno.
Naše domaćice redovno prave koh, ali je turski sa grizom i kokosom mnogo bolji, jer se od mekoće raspada u ustima.
Da bi deca bila srećna posle ručka, sigurno će im se svideti grčke kocke.
Pune su čokolade, oraha i keksa...
Prosto su neodoljive, nema šanse da se nekome ne svide.
Recept sa sastojcima je tu:
Za koru:
5 grama praška za pecivo
4 belanca
4 kašike mlevenog keksa
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
Inače se peku dve kore.
Za fil:
100 grama izlomljenog mlevenog keksa
8 žumanaca
80 grama bele čokolade
5 kašika šećera
80 grama mlečne čokolade
5 punih kašika brašna
150 grama šećera u prahu
700 mililitara mleka
250 grama maslaca ili margarina
Za dekoraciju:
2 krem šlaga od čokolade
Način pripreme:
Prvo se odvoje belanca od žumanaca. Belanca se zatim sa šećerom umute u čvrst šne.
U njih dodajete orahe, keks i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite, pa izlijte u pleh (dimenzije - 35 x 25 cm) koji ste prethodno obložili pek-papirom.
Kada se kora ispeče, na isti način se sprema i druga.
Za fil prvo pomešajte šećer, žumanca, brašno sa 200 mililitara mleka, a preostalih 500 mililitara stavite da provri.
Čim mleko prokuva, dodajte smesu sa žumancima i mešajte sve dok se fil ne zgusne.
Zatim sklonite sa ringle, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Maslac ili margarin umutite penasto sa šećerom u prahu.
Ohlađen fil od žumanaca umutite, postepeno dodajte maslac ili margarin koji ste umutili sa šećerom u prahu.
Obe vrste čokolade iseckajte, pa dodajte u fil, a u to i izlomljeni keks. Sve lepo sjedinite.
Filuje se tako što se na prvu koru stavi pola fila, poklopi se drugom korom, pa ide ostatak fila.
Gotove grčke kocke dekorišite sa šlag kremom od čokolade.
Prijatno i uživajte u ovom kremastom kolaču.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/K.O./Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!