recept
NAPRAVITE DOMAĆE KALCONE OD NAJMEKANIJEG TESTA DO SADA: Punjene sa 3 vrste sira ostavljaju bez teksta - neodoljive
Domaće kalcone sa tri vrste sira spadaju u klasično italijansko jelo, koje možete da pravite i kod kuće
Kalcone su smišljene u Napulju u 18. veku kao varijanta pice koju možete da jedete u pokretu. Prave se od komada testa za picu koje je presavijeno u obliku polumeseca, i ima različita punjenja. Najjednostavnije kalcona punjenje je mešavina sireva - rikote, mocarele i parmezana. Možda ćete želeti da napravite i kalcone od mlevenog mesa punjene mocarela sirom. Evo kako da napravite domaće kalcone sa tri vrste sira!
Sastojci:
Za testo:
220 ml tople vode
2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica kristal šećera
360 grama pšeničnog polubelog brašna za hleb
360 grama višenamenskog brašna, plus još za posipanje
2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja, podeljeno
Za punjenje:
340 g sira mocarela, iseckanog
130 g rikota sira
60 g rendanog parmezana
1 kašika seckanog svežeg bosiljka
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
16 tankih kriški suve salame
1 veliko jaje
1 kašika vode
130 ml marinara sosa
Recept za domaće kalcone sa tri vrste sira
Napravite testo
Za domaće kalcone punjene sa tri vrste sira pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u maloj posudi. Ostavite na stranu dok kvasac ne počne da peni, oko 5 minuta. Umutite brašna i so u mikseru sa kukom za testo na maloj brzini dok se ne sjedine, oko 10 sekundi. Dodajte mešavinu kvasca i 2 kašike maslinovog ulja u mešavinu brašna i mešajte na srednjoj i maloj brzini dok testo ne formira jednu masu i odvoji se od ivica posude, oko 1 minut. Premažite veliku činiju sa preostalom 1 kašikom maslinovog ulja i prebacite testo u nauljenu činiju; okrenite testo da ga premažete uljem. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider dok se testo ne udvostruči, oko 24 sata. Prebacite testo iz posude na blago pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga ravnomerno na 4 dela. Radeći sa jednim po jednim delom testa, formirajte loptu. Ponovite ovaj postupak sa preostala 3 dela testa.
Zagrejte rernu
Obložite pleh papirom za pečenje. Stavite kuglice testa, šavom nadole, na pripremljen pleh. Pokrijte lim za pečenje plastičnom folijom i ostavite u frižideru 24 sata. Otprilike 1 sat pre pripreme kalcona, izvadite loptice testa iz frižidera da bi se zagrejale na sobnoj temperaturi. Postavite rešetku u sredinu rerne. Zagrejte rernu na 260 stepeni sa plehom za pečenje unutra. Pomešajte mocarela sir, rikotu, trećinu parmezana, bosiljak, so i biber u velikoj posudi dok se dobro ne sjedine. Prebacite 1 loptu testa na jako pobrašnjenu radnu površinu. Držite ivice testa prstima rotirajte kako biste omogućili gravitaciji da rastegne testo. Alternativno, stavite testo na pobrašnjenu površinu i urolajte ili nežno rastegnite u krug. Prebacite okruglo testo na veliki komad pergament papira. Ponovite postupak sa preostale 3 loptice testa.
Pecite kalcone
Stavite polovinu mešavine sira u liniju u sredini svakog kruga testa, ostavljajući ivicu čistom. Isecite 4 kriške salame na komade i stavite na mešavinu sira. Stavite još malo sira preko salame. Umutite jaje i vodu u maloj posudi dok se ne sjedine. Prstima lagano premažite ivice testa mešavinom. Nežno podignite jednu stranu testa i prevucite je preko mešavine sira tako da se nađe na suprotnoj strani. Pritisnite da zapečatite ivice. Ponovite postupak sa preostala 3 kruga testa. Ravnomerno premažite vrh i strane kalcona sa preostalom mešavinom jaja. Stavite kalcone na papir za pečenje i na zagrejanu tepsiju. Pecite dok se ne naduvaju i ne porumene, 12 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i odmah prelijte svaku kalconu sa oko 2 kašičice parmezana. Ponovite sa preostalim kalconama. Isecite ih na komade ili polovine i odmah poslužite sa marinara sosom za umakanje. Uživajte u domaćim kalconama sa tri vrste sira.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!