slatki užitak
JAFA OBLANDE OD KOJIH ĆE VAM POĆI VODA NA USTA: Recept je toliko JEDNOSTAVAN da ćete ih spremati često
Poslastica koja okuplja celu porodicu
U današnje vreme imamo mogućnosti da posetimo razne poslastičarske radnje i isprobamo poslastice iz svih krajeva sveta. Ma koliko nas neki novi, egzotični ukusi mamili, na kraju se ipak okrećemo onim isprobanim, domaćim.
Kada pominjemo domaće kolače, svakome će na pamet prvo pasti oblande na kojima su odrastale generacije. Naše bake su ih pravile za sve porodične svečanosti kao i poslastice uz nedeljni ručak. Pored osnovne verzije, mnogi su zavoleli i one obogaćene čokoladom koju deca posebno vole.
Ukoliko još niste probali, donosimo vam originalni recept za jafa oblande koje će vas mamiti na parče više. Evo kako da ih napravite.
Sastojci:
pakovanje gotovih oblandi
Za fil:
2 pomorandže
50 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
3-4 pune kašike pekmeza od kajsija
65 g šećera u prahu
polovina izmrvljenog biskvita
100 grama oraha
Biskvit:
2 jaja
100 grama šećera
1 kašičica arome vanile
6 kašika ulja
150 grama oštrog brašna
pola kesice praška za pecivo
100 ml mleka
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
25 g margarina
2 kašike ulja
1 kašika mleka
Priprema:
Prvo pripremite biskvit kako biste mogli da ga spojite sa filom. U plastičnu posudu razbijte jaja, ubacite šećer, pa mikserom fino penasto izmutite na najvećoj brzini oko pet minuta, dok se sav šećer ne otopi, a jaja ne pobele. Treba da se stvore mehurići na površini prilikom mućenja. Sada ubacite vanilu, mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa još jednom sve dobro izmešajte mikserom.
Biće vam potreban pleh dimenzija 30×20 cm. Stavite pek-papir na njega, jer će biti lakše da izvadite biskvit koji će se svakako mrviti. Biskvit se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
Za fil uzmite dve narandže i dobro ih operite. Sada narandže presecite na pola, pa obe polovine na četvrtine, proverite da nema koštica, pa ove komadiće narandže ubacite u blender. Dobro ih izblendirajte dok se skroz ne usitne u kašastu masu. Preručite ovu masu u plastičnu posudu gde ćete mutiti fil.
Isitnite ispečen biksvit u posudu. Ne moraju biti jako sitni komadi, to će se kasnije i onako sve razići kada izmutite mikserom.U šerpici otopite čokoladu i margarin, pa ulijte u posudu. Dodajte i tri kašike pekmeza i šećer u prahu, pa mikserom sve dobro izmiksajte tako da dobijete čvršći ali fino maziv fil. Ako vam se učini čvrsto, slobodno dodajte još kašiku pekmeza, jer će tako fil postati kremastiji. Sve zavisi koliko su sočne narandže koje ste koristili. Probajte fil da li je dovoljno sladak (opet zavisi od narandži), pa ako treba dodajte još šećera u prahu po ukusu. U dobijen fil ubacite sitno seckane orahe i dobro promešajte.
Dobijen fil kašikom nanesite na oblandu u debljem sloju i poklopite sa drugom oblandom preko. Možete ih malo nakvasiti mokrom krpom kako bi omekšale, a potom preliti glazurom od čokolade. Ona se pravi tako što u šerpici pomešate margarin, ulje i mleko, kada se malo ugreje dodajte čokoladu i mešate dok se sve dobro ne sjedini. Oblande prelijte i ostavite da se sve dobro prohladi, pa ih secite na štanglice i služite.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!