ovo će se svima svideti
NAJLEPŠA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST": Posna "Baron" torta - ukus ostavlja bez daha, bolja je od mrsne verzije
Posna "Baron" torta je najlepša poslastica za Uskršnji post, ukusom ostavlja bez daha, a bolja je i od mrsne verzije
Ako već razmišljate šta da spremate od slatkiša tokom Uskršnjeg posta na pravom ste mestu.
Iako su nam svima mrsne poslastice svima omiljene, postoje i posne od kojih će vam se zavrteti u glavi.
Jedan kolač sa čokoladom i džemom na vodi mnoge žene je opčinio zbog prelepog ukusa, sočnosti i svoje jednostavnosti.
Kod nas se deserti prave redovno, a ono što uvek prvo biramo jesu torte.
Pred vama je posna "Baron" torta koja je jedna od najlepših, zbog kremastog fila.
Postaće vam jedna od omiljenih i uverićete se da je bolja od mrsne verzije.
Tu su sastojci i recept:
Za 4 korice:
80 g rendane posne čokolade
3 čaše (200 ml) kisele vode
2 kašike mlevenog keksa
2 čaše šećera
4 kašike kakaoa
1 kesica sode bikarbone
20 kašika brašna
8 kašika ulja
6 kašika džema
Sve lepo sjedinite, pa podelite u četiri činije.
Pek-papir stavite preko pleha, pa izlijte smesu.
Jedna korica se peče 10 minuta. Izvadite je, ali nemojte da skidate pek-papir.
Isti proces je i sad preostale tri korice.
Za prvi fil treba:
400 g šećera da prokuva
500 ml vode
u preostalih 500 ml vode razmutiti: 4 pudinga od čolade i 200 g posnog mleka u prahu (npr. sojino, kokosovo…).
Zakuvajte sve, a kada se zgusne dodajte 100 grama posne čokolade.
Sve mešate dok se ne istopi, a zatim ostavite da se ohladi.
Zatim, umutite 400 grama šećera sa 100 grama šećera u pravu, pa sve sjedinite.
Za drugi fil treba:
300 ml vode da prokuva
500 g malina
200 g šećera
posebno u preostalih 300 ml vode razmutiti: 3 pudinga od maline, pa ih zakuvajte. Ostavite da se malo prohlade.
Zatim sledi redosled filovanja:
U pleh u kojem ste pekli kore stavite prvu koricu sa papirom na gore, pa ga skinite.
Filuje se na sledeći način: fil od maline preko kore, pa fil od čokolade, pa opet ide korica sa papirom na gore koji skinete kada prenesete u pleh i opet filovi.
Čim se torta stegne, okrenite tacnu i prelijte je glazurom.
Glazura se ovako sprema: istopite 200 ml posne slatke pavlake, 200 grama posne čokolade.
Kada se sve sjedini i istopi prelijte preko torte.
Na kraju umitite šlag i dodajte par kašika ohlađene glazure.
Uživajte u posnoj "Baron torti" koja osvaja svakoga.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!