kida koliko je dobar
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM I ORASIMA: Mađarski rolat "zebra" - kombinacija ukusa obara sa nogu
Mađarski rolat "zebra" je najlepša poslastica sa čokoladom i orasima, a kombinacija ukusa obara sa nogu
Dok se polako pripremate za Uskršnji post i smišljate koja jela bi mogli da spremate sebi u tom periodu, jedan mrsni slatkiš će svima dobro doći.
Iako mnogi misle da tokom posta ne mogu da uživaju u poslasticama, to baš i nije tako, jer je jedan kolač sa kokosom na vodi je najsočniji i sa njim nećete napraviti nikakvu grešku.
Ipak, mnogi jedva čekaju deci da spreme desert koji će ih obradovati i zasladiti...
Jedan takav je upravo za vas tu, a u pitanju je mađarski rolat "zebra" - kida ukusom, mekoćom, jednostavno niko neće moći da ga odbije.
Kombinacija čokolade i oraha obara sa nogu.
Svi sastojci sa receptom su tu:
pavlaka - 1 supena kašika
brašno - 260 g, fino
rum - 1 supena kašika
šećer u prahu - 2 supene kašike
jaja - 1 komad
so - prstohvat
sveže mleko - 45 ml, mlako
sveži kvasac - 15 g
svinjska mast - otprilike 1/2 supene kašike
margarin - 80 g ili maslac
Za fil:
slatko od kajsija - 4 supene kašike (po mogućnosti domaće)
orasi - 150 g, mleveni
šećer u prahu - 50 g
Glazura:
orasi - krupno iseckani
tamna čokolada - 120 g
ulje - 1 supena kašika (ne maslinovo ulje)
Način pripreme:
Pripremite, izmerite sastojke. Izmrvite kvasac u mlakom mleku, dodajte 1 kašičicu šećera i izmešajte je. Prosejte brašno u posudu sa ostalim šećerom u prahu, izmešajte so, u njoj umutite margarin i masnoću, umutite jaje, dodajte rum, nakon čega umesite sa 1 supenom kašikom kisele pavlake i naraslim kvascem.
Ukoliko je potrebno, korigujte sa malo brašna ili kisele pavlake kako bi se testo lakše razvuklo.
Nakon folije ostavite u frižider na 30 minuta.
Pravimo sastojke za nadev. Po potrebi sameljite orahe, blago izmešajte slatko, prosejte šećer u prahu.
Pomešajte orahe i šećer u prahu.
Testo stavite na blago nabrašnjeni papir za pečenje. Rastegnite ga u pravougaonik veličine 30 x 40 cm.
Pospite slatkom, ravnomerno pospite zaslađenim orasima, nakon čega uvijte po dužoj strani.
I ovde možete da ostavite 1-1 cm trake sa strane koju savijamo ka unutra pre uvijanja kako sigurno ne bi iscureo naš nadev.
Pažljivo prebacite u tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje /tepsija za pečenje/ i ostavite da odstoji na toplom mestu na 60 minuta.
Aromatičan slatki rolat pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30 do 35 minuta. Stavite na tepsiju za pečenje i u potpunosti ohladite.
Čokoladu sa uljem istopite na vodenoj pari, zalijte ohlađene rolnice i odozgo pospite krupno iseckanim orasima ili celim orasima, kako vam se dopada.
Ostavite glazuru ovog omiljenog čokoladnog rolata da se u potpunosti stegne (ne u frižideru, već na hladnom mestu) i servirajte iseckanu po želji.
Uživajte u mađarskom rolatu "zebra".
Nema sumnje da Mađarice ovo prave na vrhunski način.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!