SJAJAN TRIK
KAKO ZA TILI ČAS OLJUŠTITI LJUSKU SA JAJA: Trik koji će vas raspametiti, potreban vam je samo 1 začin
Sa naučne strane ovo je lako objasniti
Skuvati jaje nije neka filozofija, zapravo je nešto što doslovce svako može da uradi u kuhinji, no kada dođe na red guljenje ljuske, stvari prestaju da budu tako jednostavne, a često se pošteno namučimo kako bi ga oljuštili, a da pritom ne skinemo pola belanceta.
Naravno, čuli smo već gomilu trikova koji olakšvaju ovaj posao, ali se u praksi ispostavi da su nedelotvorni. Ipak, stručnjaci u oblasti gastronomije nakon nekoliko testova došli su do metode koja će navodno uvek upaliti! Stvar je jednostavna - u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte malo sirćeta!
Razmera bi trebalo da bude otprilike jedna kašika na četiri šoljice vode, a preporuka je da korististi obično belo sirće, nikako vinsko ili jabukovo.
Sa naučne strane ovo je lako objasniti - sirće može da otopi kalcijum-karbonat od kog je sačinjena ljuska jajeta. Tako će se ljuska stanjiti, a samim tim se i daleko lakše ljuštiti.
Ovaj test pokazao je i da potapanje jaja u ledenu vodu odmah nakon što su skuvana, može da pomogne.
Bonus video
(Espreso/Srbijadanas/Prenela D.Č.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!