uz jogurt pun pogodak
BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJE KIFLICE: Sir, kačkavalj i laneno seme - tope se u ustima koliko su mekane
Bugarke prave najukusnije kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom, a tope se u ustima koliko su mekane
Ima li išta lepše od domaćih kiflica, pogačica, pita...
Ljubitelji smo testa na razne načine, ali najviše volimo kada ih naprave naše bake jer su one vrsne u tome.
Osim preukusne turske pite sa povrćem bez kora, pred vama su sada kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom, a takve najbolje prave Bugarke.
Njihova priprema će vas zadiviti, a ukus dodatno očarati.
Tu je recept sa svim sastojcima:
brašno - 350 ili 400 g prosejano
toplo mleko - 200 ml
ulje - 40 ml
šećer - 20 g
kravlji maslac - 15 g mekani
suvi kvasac - 4 g
prašak za pecivo - 4 g
so - 5 g
jaja - 1 komad
Za nadev:
kačkavalj - 70 g
sir - sitni 70 g
NAČIN PRIPREME
Sipajte toplo mleko u duboku posudu. Dodajte šećer, kvasac i 1 kašiku brašna. Promešati i poklopiti posudu 10 minuta dok se kvasac aktivira.
Zatim dodajte ulje i belanca. Dobro promešati. Dodajte brašno malo po malo, mešajući drvenom kašikom ili lopaticom. Dodajte prašak za pecivo sa brašnom.
Počnite da mesite rukama dok ne dobijete meko, ali malo lepljivo testo. Zatim dodajte meki maslac i nastavite da mesite još 10 minuta. Posudu u kojoj ste mesili nauljite, pa u nju stavite testo, takođe lagano podmažite.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Za to vreme iseckajte sir, a kačkavalj narendajte na sitno i promešajte.
Testo podelite na 12 delova i oblikujte ga u loptice. Pokrijte ih krpom da se ne osuše.
Oklagijom oblikujte lopticu u krug prečnika oko 15 cm.
Koristeći debeli drveni štapić za ražnjiće, napravite udubljenja jedno do drugog, pazeći da ne pocepate testo.
Stavite drveni ražnjić na testo i pritisnite sa obe strane i u sredini da napravite žljeb. Pomerite štapić i uradite isto dok ne napravite žljebove na celom listu.
Zatim okrenite na drugu stranu, ali tako da udubljenja padaju okomito.
Stavite jedan kraj smese sa sirom i kačkavaljem i umotajte. Zatim uzmite dva kraja i povežite ih. Dobro ih povežite da se ne odvajaju tokom pečenja.
Na isti način napravite i ostale kiflice.
Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i obilno premažite žumancem koje ste razblažili sa 1 kašikom ulja. Po želji pospite željenim semenkama. Domaće kiflice pospite lanenim semenom.
Ostavite da se jaje osuši 5-6 minuta pre nego što stavite pleh u rernu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta, ali ipak pazite na svoju rernu.
Ako vidite da kiflice prerano porumene, prekrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite da pečete po potrebi.
Gotove slane kiflice prekrijte krpom dok se ne ohlade.
Sledećeg dana, kiflice sa sirom i kačkavaljem su još mekane i još ukusnije.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!