NAJLEPŠA POSLASTICA BEZ BRAŠNA, JAJA I ULJA: Turski kolač šambali - recept koji samo može da se poželi
Parče turskog kolača šambali, Foto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

ne postoji sočniji

NAJLEPŠA POSLASTICA BEZ BRAŠNA, JAJA I ULJA: Turski kolač šambali - recept koji samo može da se poželi

Turski kolač šambali je najlepši kolač bez brašna, jaja i ulja, a recept može samo da se poželi

Objavljeno:

Često preko nedelje nemate vremena da spremite svojim ukućanima neku ukusnu poslasticu, pa čekate vikend kako biste se "bacili" u kuhinju.

Osim jednostavne poslastice koja se pravi za samo 15 minuta - čokoladne kuglice sa orasima i keksom, tako je ispred vas jedan omijeni turski desert, a u pitanju je kolač šambali.

Sprema se bez brašna, jaja i ulja.

Ukusan, sočan, kremast, ma jednostavno za poželeti.

Ukus je božanstven, a ujedno će vas i osvežiti.

Šećer u činiji
Šećer u činijifoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Tu su recept i sastojci:

Za koru je potrebno:

½ kašičice praška za pecivo

200 grama šećera

Pravljenje kore za kolač šambali
Pravljenje kore za kolač šambalifoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

400 grama griza

250 ml mleka

Za sirup je potrebno:

4 kašike soka od limuna

200 grama šećera

250 mililitara vode

Kora za kolač šambali
Kora za kolač šambalifoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Dekoracija:

bademi po želji

Sledi najbitniji deo, a to je priprema:

U jednoj dubljoj činiji pomešajte šećer i mleko, pa dobro umutite.

Potom dodajte griz i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite miskerom najmanjom brzinom ili običnom varjačom.

Kora za kolač šambali u plehu
Kora za kolač šambali u plehufoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Kada dobijete kompaktnu smesu, izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, pa tresnite da se masa izjednači.

Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena kako bi griz upio mleko.

Dok to čekate, u jednoj šerpi pomešajte vodu i šećer, pa mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi.

Prelivanje kolača šambali
Prelivanje kolača šambalifoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Potom sipajte limunov sok i kuvajte uz mešanje. Nakon što proključa, kuvajte ga uz mešanje još pet do deset minuta, pa sklonite da se hladi.

Stavite koru da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

Posle 10 minuta, izvadite i presecite na nekoliko mesta kako se to obično čini s baklavom, utisnite bademe po kolaču, pa vratite da se peče još najmanje pola sata.

Kolač šambali u plehu
Kolač šambali u plehufoto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Izvadite kad dobije tamnu nijansu zlatnožute boje, prelijte sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Potom odložite u frižider i uživajte danima u ovom brzom kolaču.

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

(Espreso/Glossy/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.