uuh, kakvi su
STARINSKI RECEPT ZA OMILJENU BALKANSKU POSLASTICU SA KOKOSOM: Ovaj kolač nema ko ne voli, a prelako se pravi
Nema ko ih ne voli
Čupavci su popularni kolači koji potiču iz balkanske kuhinje, posebno su omiljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovi mekani kolačići s kokosom obično se sastoje od biskvita natopljenog čokoladnim preljevom i posutog kokosovim brašnom.
Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za pripremu čupavaca:
Za biskvit:
4 jaja
200g šećera
200g brašna
1 prašak za pecivo
100ml mleka
100g otopljenog maslaca
Za preliv:
200g šećera
200ml vode
100g čokolade za kuvanje
Kokosovo brašno za posipanje
Uputstvo:
Priprema biskvita:
Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta smesa.
Dodati otopljeni maslac i mleko, pa lagano promešati. Probajte i čuveni nemački kolač sa višnjama!
Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, muteći dok ne dobijete glatku smesu.
Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.
Priprema preliva:
U šerpu sipati šećer i vodu, pa kuvati na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
Slaganje čupavaca:
Kad je biskvit pečen i malo se ohladio, iseći ga na kocke željene veličine.
Svaku kocku umočiti u pripremljeni čokoladni preliv, tako da bude potpuno prekriven.
Nakon umakanja, kocke čupavaca uvaljati u kokosovo brašno kako bi se posuli.
Poslagati čupavce na tanjir ili poslužavnik.
Posluživanje:
Ostaviti čupavce da se ohlade i stegnu nekoliko sati pre posluživanja.
Ukrasiti po želji sa malo dodatnog kokosovog brašna ili čokoladnih mrvica pre posluživanja.
BONUS VIDEO
(Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!