probajte
RECEPT ZA NAJDRZAVIJU SALATU PUNU VITAMINA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Miks savršenih ukusa, bomba za imunitet i srce
Salata od cvekle, pomorandže, fete i oraha prava je zimska poslastica koja na tanjir donosi svetlost i osveženje
Cvekla je poznata po svojim detoksikacionim svojstvima. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, koje je ključno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, cvekla sadrži nitrati koji se u telu pretvaraju u nitritne okside, poboljšavajući cirkulaciju i krvni pritisak.
Pomorandže donose svetlost u ovo jelo, ne samo bojom, već i obiljem vitamina C, koji je esencijalan za jačanje imunološkog sistema. Osim toga, citrusi su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora, čineći cveklu još korisnijom.
Feta sir dodaje salati kremastu teksturu i bogatstvo ukusa, dok istovremeno obezbeđuje kalcijum, esencijalan za zdravlje kostiju i zuba. Njena slankasta nota idealno se upotpunjuje sa slatko-kiselkastim ukusom pomorandže i zemljanom bazom cvekle.
Orasi (ili pistacije, prema receptu) su prava riznica zdravih masnoća, proteina i antioksidanata. Dodaju hrskavost salati i obogaćuju je omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca i mozga.
Sveukupno ova kombinacija boja i ukusa može da izgleda savršeno na nedeljnoj trpezi, ali i kao samostalan obrok tokom radne nedelje.
Cveklu možete ispeći ranije i tako maksimalno skratiti vreme pripreme na dan serviranja, a možete je kupiti gotovu, već termički obrađenu i vakuumiranu u radnji. Imajte na umu da cveklu i pomorandžu morate pažljivo iseći na kockice.
Vreme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
Za salatu:
3 cvekla srednje veličine
maslinovo ulje
so, biber
4 pomorandže
50 g fete
30 g seckanih oraha ili pistaća
zelena salata
par listića sveže nane
Za preliv:
50 ml soka od pomorandže
1 kašika kore pomorandže
1 kašika balzamiko sirćeta
1 kašičica meda
1/4 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Cveklu dobro operite i uklonite joj krajeve.
2. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa stavite u duboku posudu za pečenje.
3. U posudu ulijte oko 1 dl vode, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite sat vremena na 190 stepeni, dok ne omekša.
4. Kada je cvekla gotova, izvadite je i ostavite da odstoji 15 minuta
5. Navucite rukavice i skinite joj kožu.
6. Cveklu i oljuštenu pomorandžu isecite na kockice.
7. Pomešajte sve sastojke za preliv.
8. Na tanjir poređajte cveklu i pomorandžu, sve prelijte pripremljenim prelivom i prelijte seckanim pistaćima i komadićima fete.
BONUS VIDEO
(Espreso/24sedam/V.I./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!