recept
U JUGOSLAVIJI JE OVAJ KOLAČ BIO OBAVEZAN NA SVAKOM STOLU: Sve domaćice su znale da ga spreme, danas je ZABORAVLJEN
Napravite ovaj ukusan desert koji će svakoga vratiti u detinjstvo
Ako pravite čuveni desert koji se prenosi generacijama, potrebno je da poštujete jedno pravilo. Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
Ovako su naše bake spremale ukusne salčiće.
Potrebno je
600 g brašna
250 ml vode
250 ml mleka
1 svež kvasac
4 žumanca
2 kašike šećera
100 ml ulja
čašica rakije
300 g mlevenog svinjskog sala
150 g šećera u prahu
domaći pekmez po izboru
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko na šporetu, ali pazite da ne proključa. Sklonite sa šporeta pa dodajte kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku brašna, izmrvite kvasac pa sve razmutite i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Tri kašike brašna sklonite sa strane a u veliku posudu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, kristal šećer, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo sameljite na mašini za meso, dodajte mu brašno koje ste odvojili pa sve sjedinite. Na radnoj površini testo rastanjite oklagijom na debljinu od pola centimetara. Testo premažite sa trećinom sala pa preklopita na 3 jednaka dela. Traku preklopite još tri puta na 3 jednaka dela pa pustite da odstoji 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta pa četvrti put rastanjite na debljinu jedan centimetar i isecite na pravougaonike. Zatim premažite pekmezom, pa zatvorite ivice. U pleh obložen papirom za pečenje ređajte salčiće. Pecite u rerni zagrejanoj na 200, dok se blago ne zarumene.
Bonus video:
(Espreso/Trpeza/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!