uuh, kakav ukus!
ORIGINALAN RECEPT ZA NEMAČKI KOLAČ ''DUNAVSKI VALOVI'': Domaćice, odmah zapišite ovo savršenstvo sa VIŠNJAMA
Mala je verovatnoća da nikad u životu niste čuli za kolač pod nazivom "Dunavski talasi"
U pitanju je nemački desert koji je takvo ime dobio zbog slojeva koji vizualno predstavljaju - valove Dunava.
Baza ovog kolača je mekani patišpanj obogaćen višnjama na koji se zatim stavljaju krem s ukusom vanile i čokoladna glazura. Recept za ovaj zaista ukusan kolač pročitajte u nastavku.
Sastojci za patišpanj:
4 jaja
150 g maslaca
150 g šećera
300 g oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 dl mleka
4 kašike kakao praha
2 kašike ruma
Sastojci za krem:
500 ml mleka
4 žumanca
100 g šećera
1 vanilin-šećer
50 g gustina
Sastojci za glazuru:
200 g tamne čokolade 180 ml slatke pavlake
Dodatni sastojci:
400 g oceđenih višanja iz kompota
prezle za kalup
malo putera za kalup
Priprema:
U brašno ubacite prašak za pecivo, dobro promešajte i stavite na stranu. Rastopite puter na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca i šećer tucite mikserom 2 do 3 minuta. Zatim u smesu polako dodajte rashlađeni tečni maslac i mešajte mikserom dok niste sve sjedinili.
Postupno dodajte mleko u smesu, ali sada je lagano mešajte običnom drvenom varjačom ili špatulom. U posebnoj posudi umutite čvrsti sneg od belanaca. Štapovi za mikser moraju biti čisti i nikako nemojte koristiti neoprane štapove s kojima ste mutili žumanca jer se belanca onda neće pretvoriti u sneg.
Pomalo i naizmenično u pripremljenu smesu žumanaca, šećera, putera i mleka dodajte brašno i šne. Mešajte lagano dok ne potrošite brašno i šne. Odvojite trećinu smese u drugu posudu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promešajte. Kalup za pečenje premažite puterom i posipajte prezlama pa u njega prvo ulijte svetlu smesu. Zatim na nju izlijte tamnu smesu s kakaom i malo je poravnajte špatulom. Sada po celoj smesi rasporedite višnje i malo ih utisnite u smesu.
Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 35-40 minuta, zavisno od jačine rerne. Kolač je gotov kada se ivice odvoje od kalupa i poprime lepu zlatnožutu boju. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Sada pripremite krem. U posudu stavite šećer i žumanca pa dobro promešajte. Zatim dodajte gustin i mešajte sve dok ga ne povežete sa smesom pa onda u nju ulijte deo pripremljenog mleka za krem.
Dovoljno je samo da razredite smesu, a ostatak mleka stavite na srednje jaku vatru i kuvajte ga. Kada mleko provri polako ga ulivajte u smesu konstantno mešajući sa žicom. Sada sve vratite u posudu u kojoj ste zakuvali mleko i vratite na vatru.
Kuvajte krem oko 10-ak minuta uz stalno mešanje žicom. Sklonite ga s vatre, izlijte na ohlađen kolač, rasporedite i zagladite špatulom te ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač u frižider na 30-ak minuta da se malo stegne.
Na kraju pripremite glazuru. Čokoladu izlomite na kockice i preko nje prelijte slatku pavlaku koju ste dobro zagrejali.
Pustite da se čokolada prvo malo istopi u vreloj slatkoj pavlaci, a zatim dobro promešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Kad se glazura ohladi, prelijte je preko kolača i zatim ga preko noći ostavite u frižideru, piše Zadovoljna.hr.
BONUS VIDEO
(Espreso/zadovoljna/zadovoljna.hr/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!