recept
OVAKVU TORTU DO SADA SIGURNO NISTE SPREMALI: Čokoladni užitak sa dodatkom CVEKLE će zadovoljiti sva vaša čula
Ohlađenu tortu obilno preliti
Čokolada za kuvanje, sveža, rendana cvekla, jaja, šećer i još nekoliko namirnica biće dovoljno za ovu sjajnu tortu.
Ukoliko se ne plašite da isprobavate nove recepte, sigurni smo da će vam se ova čokoladna torta sa cveklom posebno dopasti.
Sastojci:
250 g čokolade za kuvanje
3 velika jajeta
200 g smeđeg šećera
100 ml ulja
1 kašika ekstrakta od vanile
100 g svenamenskog belog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
50 g mlevenih badema
250 g izrendane sveže cvekle
150 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
100 g kisele pavlake
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Obložiti pleh za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Otopiti čokoladu na pari i ostaviti da se malo prohladi. Jaja, smeđi šećer i suncokretovo ulje mutiti oko 3 minuta dok masa ne postane kremasta i vazdušasta. Dodati ekstrakt vanile i još malo mešati.
Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i tu smesu prosejati na smesu sa jajima. Lagano mikserom izmešati. Dodati mlevene bademe. Na kraju kašikom umešati oljuštenu i izrendanu svežu cveklu. Sipati masu u pripremljen pleh i peći 50-60 minuta. Ako primetite da brzo tamni, prekrijte tortu folijom. Kad je pečena (proveriti čačkalicom, da ostane suva), tortu ostaviti kratko u kalupu da se prohladi.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja. Otopiti čokoladu na pari, pa ostaviti da se malo prohladi. Dodati šećer i pavlaku i mutiti nekoliko minuta dok masa ne postane lepo kremasta. Ohlađenu tortu obilno preliti.
Bonus video:
(Espreso/Informer/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!