recept
NIJE BILO DOMAĆICE U STAROJ JUGI KOJA NIJE IMALA RECEPT ZA OVU TORTU: Ukus vraća u DETINJSTVO
Retko da je u Jugoslaviji postojala žena koja nije imala recept za ovu kultnu tortu.
Kada se ohladi, samo stavite je u frižider da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapi u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime
Ova torta sa sirom je specifična po tome što mu se na vrhu pojave zlatne kapljice od kondenzacije kad se kolač ohladi, a koje se nazivaju „anđeoske suze“.
Sastojci za koru:
- 330 g brašna
- 1/2 pakovanja margarina
- 50-60 ml mleka
- 1 jaje
- 1/2 praška za pecivo
- 75 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g mladog sira
- 1 veća čaša šećera
- 1 kašika griza
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 vanilin šećer
- 3 žumanca
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 3-4 kapi limunovog soka
Priprema:
Brašno prosejati i dodati sve suve sastojke, pa omekšali margarin.
Uz postepeno dodavanje mlakog mleka umutiti glatko testo. Umotajte ga u najlonsku foliju i ostavite u frižideru pola sata.
Sve sastojke za fil pomešajte u blenderu.
Razvući koru i staviti u podmazan i brašnom posut kalup. Ivice testa malo podići prema zidovima kalupa da se fil ne bi razlio. Dodajte fil i pecite u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, rasporediti po filu i vratiti u rernu na tačno 12 minuta.
Treba se držati vremena da bi se na torti pojave „anđeoske suze“.
Izvadite kolač iz rerne i stavite u hladniju prostoriju. Kada se ohladi, stavite je u frižider da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapi u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!