BALKANCI SE POSVAĐALI ZBOG STARINSKOG RECEPTA ZA SARMU: Jedan SASTOJAK je mnogima TRN U OKU, a daje ODLIČAN UKUS
Sarma, Foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

recept

BALKANCI SE POSVAĐALI ZBOG STARINSKOG RECEPTA ZA SARMU: Jedan SASTOJAK je mnogima TRN U OKU, a daje ODLIČAN UKUS

Evo o čemu je reč

Objavljeno:

Svi dobro znamo da Balkanu nije potreban veliki razlog za svađu na društvenim mrežama, ali jedan argument sada poprima prilično velike razmere. Pitanje je – stavljate li jaje u sarmu ili ne?

Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta tražiti u sarmi.

Stavljate li jaje u sarmu?

Ako je suditi po „metežu” na internetu, glasniji su oni koji smatraju da jaje treba da ide u sarmu. A rasprava je dobila zamah nakon što je hrvatski portal 24sata.hr objavio recept iz kuvara iz 1952. godine po kome u sarmu ide jaje. Inače, recept ide ovako:

Sarma
foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Sastojci:

1 – 2 glavice kiselog kupusa (u zavisnosti od veličine)

Fil za sarmu:

1/2 kg seckanog junećeg mesa,

1/2 kg seckanog svinjskog mesa,

4 velike kašike suve slanine isečene na sitne kockice,

2 velike kašike masti,

1 sitno seckani crni luk (mora da se isprži žuto),

1 celo jaje ,

1 velika kašika soli,

1/2 velike kašike bibera,

6 velikih kašika pirinča

Preliv:

5 velikih kašika masti,

3 velike kašike brašna,

1 velika kašika paprike,

2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode

1 litra izrezanog kiselog kupusa,

2 velike kašike soli

Sarma
foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Priprema:

Sve što je navedeno pod ‘Sarma fil’ treba dobro izmešati u posudi. Sa svake glavice zelja skinite listove i malo isecite rebra, da budu tanji, a da se list ne povredi. Na dlan stavite list kiselog kupusa, a na list kašiku ovog nadeva. Na strani ruke gde je mali prst, preklopite kraj lista. Kraj lista koji je najbliži računu, primite i umotajte fil.

Ostao je još jedan kraj koji nije umotan. Pritisnite to prstima. Lagano poprskajte, zalijte vodom ili supom, dodajte seckano zelje, posolite, prokuvajte, stavite sarme na zelje, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiseo, dodajte jednu ili dve kocke šećera, a ako imate surutke umesto vode.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.