preukusna poslastica
STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU ''BARON TORTU'' SA MALINAMA I 2 VRSTE FILA: Svaki zalogaj priča za sebe - kremast ukus
Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina
Sočne maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu između teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.
Ne spada u red jednostavnih torti, ali budite sigurni da će se svaki trud višestruko isplatiti. Oduševićete se i vi i gosti uz ovaj recept, nema sumnje.
Sastojci:
Kore, peku se 4 korice - sastojci za jednu :
6 belanaca
12 kašika šećera
3 kašike kakao praha
3 kašike mlevenih lešnika
Umutite sneg od belanaca uz postepeno dodavanje šećera, a zatim dodajte kakao i lešnike, blago izmešajte i sipajte u pleh 35×25 centimetara, obložen pek papirom, i pecite na 200 stepeni 15-ak min.
Postupak ponovite za sve četiri kore.
Prvi fil:
- 24 žumanca
- 20 kašika šećera
- 100 g kakao praha
- 2 kesice pudinga od čokolade
- 800 ml mleka
- 400 g čokolade za kuvanje
- 375 g putera ili margarina
Žumanca umutite kratko sa šećerom, kakaom i pudingom (koji ste prethodno razmutili sa malo mleka). Ostalo mleko stavite da provri, zatim sipajte smesu od žumanaca i kuvajte nekoliko minuta na veoma niskoj temperaturi. U vruću smesu dodajte izlomljenu čokoladu i ostavite da se ohladi. Zatim, sjedinite sa umućenim puterom (mada,možete i u vruć fil odmah puter da stavite, nećete pogrešiti)
Drugi fil:
- 800 g malina
- 6 dl vode
- 15 kašika šećera
- 2 kesice želatina (po 10 g)
- 2 kesice pudinga od malina
Maline, 2 dl vode i šećer stavite da proključaju. Želatin razmutite u 2 dl vode. Puding takođe razmutite u 2 dl vode. U vrele maline dodajte nabubreli želatin, a čim se on otopi, i puding. Kuvajte kratko, nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz stalno mešanje. Ostavite ga da se prohladi, ali ne skroz (nanosi se mlak na tortu).
Filovanje:
Od prvog fila ostavite za premazivanje torte odozgo i sa strane,a tortu filujte sledećim redosledom: kora - prvi fil - drugi fil - kora i tako do kraja.
Za glazuru istopite na pari 200 g čokolade sa 6 kašika ulja i prelijte preko torte, ukrasite kako god želite, ostavite u frižideru da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
BONUS VIDEO
(Espreso/24sedam/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!