nekad su se baš ovako pravile
OVAKVE PALAČINKE JE JELA PRINCEZA JELISAVETA NA BELOM DVORU: Nije mogla da zamisli dan bez njih - recept BOGOVSKI
Kažu da je princeza Jelisaveta tražila samo ovakve palačinke kada je prvi put kročila u odaje Belog dvora
Nostalgičari će znati zašto je ovaj ukus tako poseban, i verujemo da ćete već sledeći put omiljenu poslasticu spremati baš na ovaj način.
Recept za palačinke princeze Jelisavete
Potrebno je:
ZA TESTO:
- 1 jaje
- meko brašno 200 g
- so prstohvat
- mleko 300 ml
- mineralna ili obična voda 150 ml
- uljeza podmazivanje tiganja
ZA FIL:
- kristal-šećer po želji
- sok od limuna po ukusu
Priprema:
U sud sipajte brašno, jaje i polovinu mleka, pa razmutite varjačom ili žicom za mućenje. I bez miksera začas ćete dobiti glatko testo, bez grudvica. Postepeno ulijte ostatak mleka, potom i vode. Nek testo odstoji bar 15 minuta i onda pecite palačinke. Tiganj namažite uljem za svaku palačinku. Kutlačom sipajte testo u tiganj i brzo ga razlijte.
Pecite palačinku s jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju, a onda odmah okrenite i s druge strane pecite 10 sekundi. Testo možete da napravite i s drugačijim odnosom mleka i vode, ali neka to zajedno bude 450 ml tečnosti. Gotove palačinke pospite kristal-šećerom, nakapajte sok od limuna, brzo urolajte i odmah poslužite.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Iris Krdžić/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!