najjači ukus koji ćete pamtiti
VOJVOĐANSKE DOMAĆICE NAJBOLJE PRAVE STARINSKU FUTOŠKU SARMU: Gurmanluk na delu uz 1 TAJNI sastojak za savršen ukus
Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji
Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi. Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje. Evo kako ide taj čuveni recept:
Recept
- Sastojci ( za 10 osoba)
- 2 glavice futoškog kiselog kupusa
- 1,5 kg svinjskog mesa
- 70 gr pirinča
- 100 gr crnog luka
- 2 jaja
- 2 – 3 češnja belog luka
- 2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
- 150 gr slanine
- 50 gr suve slanine
- suvog mesa i kobasice
Priprema:
Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri.
Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan. Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme.
Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Obavezno probajte i vrhunsku srpsku sarmu! Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata. Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!