![STARE BUGARKE PRAVE NAJLEPŠI KOLAČ: Čokolada i pomorandža - recept kakav samo može da se poželi](/data/images/2024/01/26/13/1479586_kolac-sa-cokoladom-i-pomorandzom_ls.jpg)
ukus je božanstven
STARE BUGARKE PRAVE NAJLEPŠI KOLAČ: Čokolada i pomorandža - recept kakav samo može da se poželi
Stare Bugarke prave najlepši kolač sa čokoladom i pomorandžom, a takav recept samo može da se poželi
Prošli su praznici, ali to svakako ne znači da razne specijalitete treba da spremamo sada manje.
Poslastice su nam omiljene i možemo da ih jedemo u bilo koje doba dana, a naravno najmanje možemo da odolimo onim starinskim.
Osim jednog njihovog najsočnijeg kolača koji prave na izvanredan način, pred vama je još jedan najlepši koji se topi u ustima koliko je kremast, a sa druge stane i lagan.
Stare Bugarke ga redovno prave, a ukus se ne zaboravlja.
![Smesa za kolač sa čokoladom i pomorandžom](/data/images/2024/01/26/13/1479592_smesa-za-kolac-sa-cokoladom-i-pomorandzom_ff.jpg?ver=1706273687)
Ovo su sastojci za recept:
so - 1 prstohvat
pomorandže - 2 komada
vanila - 1 kesica
žumanca - 3 komada
prašak za pecivo - 1 kesica
![Brašno u smesi za kolač sa čokoladom i pomorandžom](/data/images/2024/01/26/13/1479588_brasno-u-smesi-za-kolac-sa-cokoladom-i-pomorandzom_ff.jpg?ver=1706273704)
brašno - 200 g
kravlji maslac - 30 g
kakao - 2 supene kašike
šećer - 150 g
![Smesa za kolač sa čokoladom i pomorandžom u plehu](/data/images/2024/01/26/13/1479590_smesa-za-kolac-sa-cokoladom-i-pomorandzom-u-plehu_ff.jpg?ver=1706273722)
sveže mleko - 125 ml
Za glazuru:
čokolada - 100 g
tečna pavlaka - 150 g
Ovo je priprema:
Polovinu pomorandže odvajamo za ukras. Od preostale izrendamo koru i iscedimo sok.
![Pomorandža u činiji](/data/images/2024/01/26/13/1479591_pomorandza_ff.jpg?ver=1706273747)
Žumanca umutimo sa šećerom na umerenoj brzini miksera. U smesu dodajemo rastopljeni kravlji maslac, sveže mleko, sok od pomorandže, rendanu koru od pomorandže, so i vanilu.
U dobijenu smesu dodajemo prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo i ponovo mutimo. Dobijenu smesu rasporedimo ravnomerno i plehu za pečenje.
![Filovanje kolača sa čokoladom i pomorandžom](/data/images/2024/01/26/13/1479589_filovanje-kolaca-sa-cokoladom-i-pomorandzom_ff.jpg?ver=1706273765)
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.
Proveravamo drvenim štapićem da li je čokoladni kolač pečen. U posudi izlomimo čokoladu i dodajemo u tečnu pavlaku.
Stavljamo u mikrotalasnu na minut ili na paru.
![Čokolada preko kolača](/data/images/2024/01/26/13/1479587_cokolada-preko-kolaca_ff.jpg?ver=1706273776)
Čim se kolač od pomorandže ohladi, prelivamo glazurom i ukrašavamo parčetom pomorandže.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!