savršen ukus
ORIGINALAN RECEPT ZA PRAVU SRPSKU GUŽVARU: Nema bolje pite od GIBANICE - sočna iznutra, a spolja hrskava korica
Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili ređe, umesto sira, sa mesom, krompirom ili spanaćem
Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara). Spremite je po ovom receptu i nema greške!
Sastojci:
500 g tankih kora
5 jaja 500 g sira 1,2 dl jogurta 1 dl ulja so po ukusu
Priprema:
Prvo umutite jaja, pa dodajte izmrvljeni sir, jogurt, ulje i so.
Pleh obložite papirom za pečenje i premažite ga malo uljem.
Poređajte tri-četiri kore, ali da krajevi vire iz pleha.
Potom stavite fil, pa dve kore blago izgužvane.
Postupak ponavite dok ne potrošite sve kore, ali, jednu koru ostavite za završnicu.
Pre nego što stavite poslednju koru, one kore koje vire, savijte ka unutra, premažite filom, pa stavite poslednju koru.Tu obavezno premažite ostatkom fila u koji dodajte još malo jogurta ili mleka, a može i kisela voda.
Stavite je u nezagrejanu rernu, pa uključite na 200 stepeni i pecite dok lepo ne porumeni, oko 25 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/magazin.novosti/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!