obavezna iz godine u godinu
BADNJAČA ZAUZIMA CENTRALNO MESTO NA TRPEZI: Posna pogača za Badnje veče - starinski recept naših starih
Posna pogača badnjača zauzima centralno mesto na trpezi za Badnje veče, a pravi se po starinskom receptu naših starih
Tradiciju za Badnje veče iz godine u godinu poštujemo, pa se tako na taj dan na stolu obavezno nađe tacna sa suvim voćem...
Za ručak obavezno ide riba, posni prebranac, sarma...
Ali ono što nikako ne sme da se izostavi jeste pogača badnjača.
Postoje razni načini pripreme, ali pred vama je sada starinska koju svaka žena i baka zna da napravi.
Recept sa sastojcima je tu:
800 g brašna
400 ml tople vode
60 ml ulja
1 ravna kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
Priprema:
U toploj vodi ramutite kvasac i šećer, pa dodajte kašiku brašna.
Sve dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta.
Zatim sipajte ulje, pa dodajte 350 g prosejanog brašna i so.
Mešajte varjačom dok se svi sastojci ne sjedine, pa sipajte preostalo brašno i umesite glatko testo.
Premažite testo uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih sat vremena.
Nakon toga premesite testo, pa ga na pobrašnjenoj površini raširite da dobijete tanji krug tj, pogaču. stavite u nauljen pleh i ponovo pokrijte, pa ostavite da pogača nadođe nekih 20 minuta.
Premažite je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu posnu pogaču badnjaču poprskajte vodom, pa uvijte u krpu i kada dođe vreme poslužite.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!