bolja ne postoji
NAJLEPŠA POGAČA ZA BADNJE VEČE: Mekana, vazdušasta i ukusna - stari recept sa papira
Najlepša pogača za Badnje veče koja je mekana, vazdušasta i ukusna, a pravi se po receptu sa papira
Bliži nam se Badnji dan, a u Srbiji se tradicionalno obeležava veliki praznik, kao i Božić.
Vernici poštuju običaje, a pored narodnih verovanja, vernici taj dan provode sa najmilijima na okupu, a sve to je mnogo bolje kada se uživa u dobroj hrani.
Taj dan domaćice obavezno prave posnu sarmu, a jedna od najboljih je i svetogorska koja je ukusnija od mrsne verzije.
Ono što uz tu sarmu ide još bolje jeste pogača za Badnje veče koju stare žene u Srbiji redovno prave iz godine u godinu.
Najlepša, mekana, vazdušasta...
Ovo su sastojci za recept:
ulje - 2 kašike
brašno - 700 g
topla voda - 400 ml
prašak za pecivo - 1 pakovanje
sirće - 2 kašike
so - 1 kašičica
soda bikarbona - 1 kašičica
Ovo je priprema:
Prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Prebacite u posudu i napravite udubljenje. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Čim se aktivira, dodati u brašno, sipati toplu vodu i ulje i dobro promešati rukama. Prebacite testo na pult i mesite oko pet minuta. Dodajte novčić umotan u aluminijumsku foliju i mesite testo još 5 minuta.
Podmazati pleh uljem i prebaciti testo u njega. Pokrijte peškirom i ostavite testo da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključujemo rernu na 180 stepeni da se zagreje.
Pogaču oblikujemo po želji uz pomoć dve viljuške i stavimo da se peče oko 25 - 30 minuta u zagrejanoj rerni.
Pogaču sa sodom nakon što je pečena navlažite hladnom vodom i umotajte je u krpu na 20 minuta da se odmori ili, kako kažu stari, da obiđe njive.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!