Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Herzhaftundfrisch
recept
OVE ĆUFTE SRPSKE DOMAĆICE ZOVU "LAVLJA GLAVA": Od običnih se razlikuju po jednom KLJUČNOM SASTOJKU, obožavaćete ih
Recept za ove ćufte svaka domaćica mora da ima
Objavljeno:
Za novogodišnju trpezu uvek treba eksperimentisati. Ove godine možete napraviti nešto što nije neminovno balkanski specijalitet.
Tipičan azijski porodični recept za svinjske ćufte u koje se stavljaju prezle, kikiriki i aromatični začini. Rezultat su super lagane, mekane i sočne ćufte koje pršte od ukusa.
Kineske ćufte ili kineske šnicle, još se nazivaju i „lavljom glavom“.
Ovo je jelo koje je lako spremati u velikim količinima, a njihov ukus gotovo da izaziva zavisnost.
Sastojci:
- 500 grama mlevene svinjetine
- 4 kašike soja sosa
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica narendanog đumbira
- 1/2 šolje sitno seckanog mladog luka
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 100 grama (približno jedna šolja) sitno seckanog kikirikija
- 3 jaja
- 1 šolja (oko 100 grama) prezle
- 3 kašike biljnog ulja
- Sos
- ¼ šolje soja sosa
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 kašika meda
- 1 kašičica ljutog sosa
- 1 kašičica mlevenog svežeg belog luka
- 1 kašičica mlevenog svežeg korena đumbira
- susam
Priprema:
- Stavite mlevenu svinjetinu u veliku posudu i dodajte četiri kašike vode. Dobro promešajte dok se voda potpuno ne sjedini.
- Zatim uspite soja sos, so, šećer, rendani đumbir, kukuruzni skrob i luk i sve dobro izmešajte. Potom dodajte jaja i kikiriki, izmešajte još malo i dodajte prezlu.
- Kada dobro promešate dolijte ulje i mešajte još malo dok ne dobijete smesu kao mekanu pastu.
- Zagrejte ulje u tiganju. Oblikujte u ćufta i ne brinite jer bi trebale da budu malo tečne, da jedva drže oblik. Tako će gotove ćufte biti mekane i sočne. Ako baš ne mogu da zadrže oblik, dodajte još malo prezle i ponovo promešajte.
- Pažljivo stavite tri do četiri ćufte u tiganj i pazite da ostavite dovoljno prostora za njihovo okretanje. Pržite ih dok ne porumene.
- U međuvremenu pripremite sos. U srednjem tiganju umutite soja sos i kukuruzni skrob. Postepeno umutite preostale sastojke, osim susamovog ulja, dok se dobro ne sjedine.
- Zagrejte na srednjoj vatri, neprestano mešajući dok se sos ne zgusne u bogatu glazuru. Ovo bi trebalo da traje tri do pet minuta. Isključite vatru čim se sos zgusne, ali ga ostavite na šporetu. Umešajte susamovo ulje.
- Koristeći šupljikavu kašiku ili hvataljku, prenesite pečene ćufte u šerpu. Lagano ih okrenite u sosu dok ne budu dobro premazane. Poslužite odmah preko barenog pirinča kao glavno jelo.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!