ORIGINALNI RECEPT ZA FALAFEL, KUGLICE OD LEBLEBIJA SA ZAČINIMA: Ovaj SPECIJALITET AZIJSKE kuhinje će SRBI OBOŽAVATI
Falafel, Foto: Printscreen YouTube/Our Yemeni Kitchen

ukusno

ORIGINALNI RECEPT ZA FALAFEL, KUGLICE OD LEBLEBIJA SA ZAČINIMA: Ovaj SPECIJALITET AZIJSKE kuhinje će SRBI OBOŽAVATI

Ovog puta uz originalni recept možete da ga napravite kod svoje kuće

Objavljeno: 10:37h

Falafel spada u azijsku brzu hranu. Napravljen je od mešavine leblebija, svežeg začinskog bilja i začina, koji se formiraju u male pljeskavice ili kuglice.

Falafel je i dalje svakodnevna hrana ljudi u Aziji i možete ga pronaći kod uličnih prodavaca u skoro svakom kraju. Ipak, ovog puta uz originalni recept možete da ga napravite kod svoje kuće. Evo načina da ga pripremite.

Prženje falafel kuglica
Prženje falafel kuglicafoto: Printscreen YouTube/Our Yemeni Kitchen

Sastojci:

osušene leblebije, prethodno natopljene u vodi 24 sata

sveže začinsko bilje: svež peršun, i mirođija

1 žuti luk

1 čen belog luka

so i biber po ukusu

začini – kim, korijander i malo kajenskog bibera, po ukusu

1 prašak za pecivo

seme susama, opciono

Recept za originalni falafel:

Potopite leblebije na 24 sata

Za originalni falafel pokrijte leblebije sa puno vode i dodajte sodu bikarbonu da omekšaju dok se namaču. Leblebije će se udvostručiti kada se natope. Ocedite ih dobro.

Leblebije
foto: Printscreen/Youtube/ Snezana Dukanac

Napravite smesu i stavite je u frižider

Dodajte leblebije, sveže začinsko bilje (peršun i mirođija), beli luk, žuti luk i začine u mašinu za hranu i izmiksirajte. Znaćete da je spremno kada tekstura više liči na sirovi obrok. Prebacite smešu za falafel u činiju, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 1 sat ili preko noći. Ohlađena smeša će se bolje držati zajedno, što će olakšati formiranje falafel pljeskavica.

Formirajte pljeskavice ili loptice

Kada se smeša za falafel dobro ohladi, umešajte prašak za pecivo i pržene semenke susama, a zatim pravite loptice veličine loptice za golf ili pljeskavice.

Pržite pljeskavice ili loptice

Prženje je tradicionalni način kuvanja falafela i daje najautentičniji i najbolji rezultat. Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi, pažljivo ubacite falafel u ulje, koristeći šupljinu, i pržite 3-5 minuta dok spolja ne bude srednje braon. Izbegavajte prenatrpanost falafela; pržite ih u serijama ako je potrebno. Kada se skuvaju falafeli treba da budu hrskavi i srednje braon boje spolja, pahuljasti i svetlo zeleni iznutra. Poslužite falafele i uživajte!

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.