obavezno za trpezu
POSNE GRILIJAŠ OBLANDE KOJE SE SVAKE GODINE PRAVE ZA NIKOLJDAN: Najbolji starinski kolač - generacije pamte ukus
Posne grilijaš oblande koje se svake godine prave za Nikoljdan su najbolji starinski kolač, a generacije pamte taj ukus
Uvek se najviše obradujemo starinskim poslasticama koje od jeftinih sastojaka naprave naše majke i bake.
Takođe i kada odemo na slave takve kolače prvo grabimo kada na njih dođe red.
Kako nam se bliži Sveti Nikola riblja čorba, posna sarma, prebranac... sve to se nalazi na trpezi, ali i posna domaća pogača koja će goste oduševiti mekoćom.
Sada su ispred vas najbolje posne grilijaš oblande koje se prave za Nikoljdan - hrskave, fil se topi u ustima, a sa tacne nestaju dok se okrenete i odete u kuhinju.
Recept sa sastojcima je tu:
200 g margarina
200 g šećera
10 oblandi
100 g lešnika
Za fil potrebno:
100 g mlevenih oraha ili lešnika
2'0 g šećera u prahu
1 kesica vanilin-šećera
200 ml vode
Priprema je tu:
Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjeidnili. Sipajte grilijaš na pek papir i poravnajte. Ostavite da se stegne.
U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer. Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte.
Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom.
Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte. Oblandu stavite na pleh obložen pek papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu.
Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko.
Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi.
Sitni kolači za Svetog Nikolu su spremni.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/S.B.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!