![OVAKAV PREBRANAC SE OBAVEZNO PRAVI ZA VREME POSTA: Zbog 1 sastojka je najsočniji - recept znaju samo stare žene](/data/images/2023/12/13/22/1469056_posni-prebranac-sa-belim-vinom_ls.jpg)
nema boljeg od ovog
OVAKAV PREBRANAC SE OBAVEZNO PRAVI ZA VREME POSTA: Zbog 1 sastojka je najsočniji - recept znaju samo stare žene
Prebranac za vreme posta se obavezni pravi sa belim vinom jer je zbog njega najsočniji, a recept znaju samo stare žene
Ideje za kuvana jela tokom Božićnog posta svima dobro dođu, jer nekada se ljude zasite svega što jedu.
Od posne sarme, podvarka, sočne pite sa jabukama, pečurkama...
Sve to su specijaliteti koji su najčešće na meniju tokom tih dana.
Pred vama je sada ono što svi obožavate, a to je posni prebranac, samo na jo ukusniji način.
Belo vino mu daje ukus koji obara sa nogu i nema šanse ćete ga praviti više bez tog napitka.
![Pasulj u šerpi](/data/images/2023/12/13/22/1469055_beli-pasulj-u-serpi_ff.jpg?ver=1702501725)
Sastojci sa receptom su tu:
biber po ukusu
4 veće stabljike praziluka
so po ukusu
30 ml ulja
![Seckanje praziluka](/data/images/2023/12/13/22/1469059_seckanje-praziluka_ff.jpg?ver=1702501739)
800 g pasulja iz konzerve
2 kašike brašna
3 kašike suvog kvasca
4 mlevena čena belog luka
1 grančica ruzmarina
300 ml biljnog mleka
![Beli luk i praziluk](/data/images/2023/12/13/22/1469054_beli-luk-i-praziluk_ff.jpg?ver=1702501752)
100 ml belog vina
Ovo je priprema:
Odrežite vrhove praziluka, tamo gde počinju stabljike da se rascvetavaju. Poređajte praziluk po plehu, pa pecite 35-40 minuta na 200°C.
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri, pa dodajte brašno i beli luk, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Dodajte postepeno biljno mleko, mešajući čitavo vreme dok smesa ne postane glatka. Ubacite grančicu ruzmarina i sipajte belo vino, promešajte, pa ostavite da proključa.
![Prebranac u đuvečari](/data/images/2023/12/13/22/1469057_luk-i-beli-pasulj-u-djuvecari_ff.jpg?ver=1702501772)
Nakon toga kuvajte još 5-6 minuta uz neprestano mešanje, kako bi se zgusnuo. Uklonite grančicu ruzmarina, pa dodajte kvasac.
Pobiberite i posolite po ukusu.
Praziluk presecite po dužini, pa izvadite unutrašnjost, a spoljašnju ljusku koja je preprečena bacite.
Unutrašnjost praziluka izgnječite, pa ga ubacite zajedno sa pasuljem.
![Posni prebranac sa belim vinom](/data/images/2023/12/13/22/1469058_prebranac-sa-belim-vinom-u-djuvecari_ff.jpg?ver=1702501793)
Dobro promešajte pa pecite prebranac oko 15-20 minuta na 200°C, odnosno dok ne porumeni.
(Espreso/Stvar ukusa/J.K.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!