kakvo jelo
STARINSKI PODVARAK SA SVINJETINOM: Najukusnije jelo naših baka - prste ćete polizati koliko je dobar
Starinski podvarak sa svinjetinom je najukusnije jelo naših baka, a prste ćete polizati koliko je dobar
Stiglo je hladno vreme, a za sve gurmane je to veliki plus jer se zimi spremaju najukusnija kuvna jela.
Kao što smo navikli da u ovom periodu žene već prave starinsku sarmu kako za slavu, tako i svojim ukućanima jer to jelo svi vole, a još je bolja ako se napravi od domaćeg kiselog kupusa.
Osim toga, ispred vas je još jedan bolji predlog, a u pitanju je starinski podvarak sa svinjetinom.
Jelo za desetku koje niko od ukućana neće moći da odbije.
Sastojci i recept su tu:
lovorov list
1 kg kiselog kupusa ribanca ili glavica kiselog kupusa isečena na rezance
suvi začin
1 kg svinjetine
so
1 šolja ulja
biber
Priprema:
Najpre probajte kupus; ako je kiseliji nego što želite, properite ga. Ocedite ga i propržite na polovini ulja i dolijte sasvim malo vode. Kad kupus omekša, sipajte ga u pogodnu vatrostalnu posudu.
Na zagrejanom preostalom ulju propržite isečeno meso koje ste prethodno posuli začinom i posolili, a pri kraju prženja pobiberili.
Tako pripremljeno meso poređajte na kupus i prelijte preostalim uljem na kojem je i proprženo.
Meso zatim pritisnite da bi potpuno prodrlo u kupus, pospite celu površinu smrvljenim lorberom i ravnomerno, po celoj površini, prelijte sa nekoliko kašika vode.
Pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko 1 sat. U toku pečenja meso možete prevrnuti da bi porumenelo sa obeju strana.
Uživajte u podvarku sa svinjetinom.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Marija Brčić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!