EVO KAKO NAJBRŽE DA UKISELITE KUPUS ZA ZIMNICU, A DA UKUS OSTANE SAVRŠEN: Genijalna CAKA će vas spasiti čekanja
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

ovo nam je trebalo

EVO KAKO NAJBRŽE DA UKISELITE KUPUS ZA ZIMNICU, A DA UKUS OSTANE SAVRŠEN: Genijalna CAKA će vas spasiti čekanja

Omiljena zimska namirnica je i zdrava, a jedini problem je strpljenje

Objavljeno:

Ako postoji neka hrana koja je simbol zime, to je definitivno kiseli kupus. Volimo ga kao salatu sa paprikom, ali i u podvarku, sarmi..Ko će čekati četiri do šest nedelja da se on lepo ukiseli.

Elem, za to ima rešenje! Ako želite brže da kiselite kupus kod kuće, postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći u tome.

Saveti za ubrzano kiseljenje kupusa

Ova tradicionalna zimnica može se napraviti po prilično pristupačnoj ceni, a potom se konzumirati tokom cele zime.

Za proces kiseljenja kupusa nije potreban specijalan prostor; mnogi to rade u svojim domovima i na balkonima.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Srednje i kasne sorte kupusa imaju više šećera, što je pogodno za fermentaciju. Glavica bi trebalo da bude čvrsta s manje oštećenim listovima. Takođe je važno da bude zelene boje i da je poželjno da bude široka kako bi njeni listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela.

Za početak temeljno očistite kupus i uklonite oštećene delove. Slažite glavice tako da koren bude okrenut nadole, a po potrebi isecite ostatak kupusa kako biste ga stavili između glavica i popunili prostor.

Izaberite odgovarajuću posudu; možete koristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, ali izbegavajte one od aluminijuma. Bitno je da posuda bude čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, a istovremeno sprečio širenje mirisa koji se stvaraju tokom procesa.

Toplije okruženje i šećer

Manje posude ili kante ubrzavaju proces, kao i toplije okruženje ili više temperature. Grubo rendani kupus, četvrtine ili polovine će se brže ukiseliti u poređenju s celim glavicama.

Osim toplijeg okruženja, dodavanje malo šećera u posudu takođe može ubrzati proces fermentacije.

Kupusu koji je iseckan treba od dva do sedam dana da bi se ukiselio, s tim da je povremeno potrebno uklanjati penu koja se formira tokom procesa, dok celim glavicama treba oko dve nedelje ili više, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

(Espreso/24sedam/K.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.