ovo je najbolje jelo
NAJBOLJA POSNA SARMA SA ORASIMA: Slava i post bez nje ne mogu da se zamisle - sastojke imaju samo naše domaćice
Najbolja posna sarma sa orasima bez koje slava i post ne mogu da se zamisle, a sastojke imaju samo naše domaćice
Sarma je tradicionalno jelo koje je u našoj zemlji omiljeno i nijedno drugo ne može da se poredi sa njom.
Postoji mnogo načina pripreme, a domaćice za vreme posta uglavnom prave sa pirinčem jer je ona jedna od najboljih u tim danima, ali ispred vas je sada najbolja posna sarma sa orasima.
Prava starinska kakva se na selu sprema i kada nije post, zbog svoje sočnosti i mekoće.
Nema šanse da ćete je praviti samo jednom kada osetite kako se topi u ustima sa vrućom domaćom pogačom ili hlebom.
Recept je tu, ovi sastojci su potrebni:
slatka aleva paprika - 1 supena kašika
kiseli kupus - 2, 5 kg
brašno - 2 supene kašike
crni luk - 3 glavice
ulje - 100 ml
šargarepa - 4 srednja komada
biber - pola kašičice
orasi - 500 g
začin C - 2 supene kašike
Ovo je način spremanja:
Crni luk i šargarepu iseckati što sitnije, a orahe samleti, ali ne baš previše sitno. Zagrejati 50 ml ulja i propržiti sve sastojke. Dodati Začin C, so i biber i nasuti malo vode. Promešati, a potom skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Kiseli kupus oprati i odvojiti 45 listova. Staviti ih da se iscede od viška vode.
Kada se fil ohladio, uzeti jedan list, staviti kašiku fila, preklopiti sa leve strane, pa sa desne, pa kraj i umotati sarmu. Na isti način saviti 45 sarmi.
U šerpu sipati preostalih 50 ml ulja i ubaciti dva reda listova kupusa. Poređati sarme i prekriti ih sa još dva reda listova.
Naliti vodu do početka prvog reda kupusa i kuvati na laganoj vatri oko 3 sata.
U tiganj sipati malo ulja, dodati brašno i alevu papriku, izmešati I ostaviti da provri. Sipati zapršku u sarmu.
Kuvati još 10 minuta, a potom skloniti.
Prijatno uz posnu sarmu sa orasima!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!