Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
recept
OVAJ PASULJ JEDU MONASI U TOKU BOŽIĆNOG POSTA: Manastirski RECEPT koji svaka domaćica MORA da zna
Recept za manastirski pasulj
Objavljeno:
Ovaj pasulj obavezno spremite u toku Božićnog posta.
Sastojci:
- pasulj - 300 g, beli
- luk - 1 velika glavica ili 2 srednje
- beli luk - 2 glavice, neoljušteni čenovi
- šargarepa - 2
- paprike - 2 koamda, sveže (suve paprike)
- mladi luk - 1 veza
- ulje - 50 ml ili po ukusu
- aleva paprika - 1 supena kašika, ravna
- nana - 1 veza (ili suva)
- selen - 1 veza
- ljute paprike - 1 komad
- paradajz - 2 - 3 koamda, svež ili iz tegle
NAČIN PRIPREME
- Recept za pasulj na manastirski način su napravili monahinje i monasi koji su gajili mnogo povrća u baštama manastira.
- U ovom receptu čorbasti pasulj na manastirski način sadrži mnogo povrća. To je jedan od najukusnih recepata za pasulj koji moja porodica mnogo voli.
- Samo ovako pripremam zreo pasulj sa bogatim ukusom povrća i pikantnim ukusom.
- Pasulj, kupljen u prodavnici obavezno treba da se potopi u vodu. Ali svež, iz bakine bašte nikada ne natapam. To znam od babe.
- I nije iznenađenje što se svo povrće stavlja sa pasuljem. Čim je svež, domaće proizvodnje, brzo provri i povrće se ne raspadne. A i ono je iz bašte, šta je lepše od toga.
- Prvo počinjemo sa pasuljem, ako je domaći ne natapamo ga, ako je iz prodavnice natopite ga i prospite prvu vodu u kojoj pasulj provreo. Nakon toga dodajte ponovo oko 3 litre vode.
- Isecite svo povrće i začine i stavite u posudu.
- Dolazi trenutak pravog kuvanja i predložiću vam varijantu u ekspres loncu za one koji žure, ja sam uvek to volela.
- To je i najlakši način pripreme pasulja i takođe je mnogo ukusan, ne mora da se prethodno porprži povrće.
- Probajte ovaj način i pripremaće samo tako. Dodajemo vodu, do željene gustine od 2 do 3 litre za tu količinu pasulja.
- Sačekamo da provri i dodajemo ulje, isečeno povrće, cele čenove belog luka, ljutu suvu papriku i začine ako su suvi. Sačekamo da provri lepo i zatvaramo poklopac.
- Kad para izađe, smanjujemo na srednju temperaturu i kuvamo tačno 20 minuta.
- Pasulj je gotov, otvaramo poklopac, posipamo svežim začinima i uživamo u savršeno pripremljenom pasulju. Ako nemate takvu šerpu, odvojite jedan sat, povrće dodajte 20 minuta pred kraj kuvanja.
- Birate da li ćete ih termički obraditi pre toga.
Prijatno!
Bonus video: Recept za urnebes salatu
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!